Медведев: Одбацити илузије да санкције Русији бити укинуте

22-01-2017 01:02:09 | | / vostok.rs |


Без обзира на резултате избора у било којој страној земљи, Русија би требало да очекује да санкције од стране Запада и даље остану на снази, изјавио је руски премијер Дмитриј Медведев.

"Време је да се одбацимо илузије да ће све санкције нашој земљи бити укинуте. Очигледно, оне су ту да остану дуже време. И не стварајте наду на изборима у другој земљи", рекао је Медведев на састанку странке "Јединствена Русија" у Москви.

Неки политички експерти, како у Русији, тако и другде саопштили су да избор Доналда Трампа за новог председника САД може довести до укидања анти-руских санкција од стране САД и њених савезника, на основу Трампових изјава да ће радити са Русијом. Руски званичници су упозорили против таквог оптимизма, рекавши да реторика у кампањи не мора бити спреведена у званичну политику.

Медведев је рекао да су санкције ЕУ биле корисно неким секторима руске привреде, посебно пољопривреде, те да ће Влада помоћи домаће произвођаче да искористе ситуацију.

"Ми ћемо их подржати, јер ћемо се сами хранити се у сваком случају", рекао је он.

Одговарајући на индивидуалне и секторске санкција ЕУ против Русије у светлу политичке кризе у Украјини 2014. године, Москва је забранила увоз намирница произведених у ЕУ. Руске санкције су послужиле као протекционистичке мере за руске пољопривреднике, којима би иначе било тешко да се такмиче са субвенционисаним европским произвођачима. Руске санкције су такође изазвале више милијарди евра штете за европске компаније које су изгубиле своје тржиште у Русији.


Западни санкције су уведене као одговор на подршку Русије народу Донбаса који су се супротставили пучу у Кијеву.


Москва такође одбацује оптужбе запада за "незакониту анексију" Крима, те је саопштила да су САД и европске владе допринеле ескалацији насиља у Кијеву, што је довело до политичке кризе.

Восток,РТ