Најизгледнији купац смедеревске Железаре руски гигант из Волгограда „Црвени октобар“

15-08-2014 04:00:10 | | Тањуг, фото: Факти/ Факти/ mojenovosti.com |

За преузивање Железаре Смедерево, према најавама премијера Александра Вучића, заинтересовано је пет страних компанија: руски Црвени октобар, британско-аустријски фонд Вествуд, индијски Митал стил, америчка Есмарк стил група и Јунајтед група са седиштем у Луксембургу.

Црвени октобар (Красниј октјабр), један од највећих руских произвођача челика, а београдски медији писали су раније да је реч о најизгледнијем купцу смедеревске Железаре.

Волгоградска челичана Црвени октобар је део корпорације Уралвагонзавод, која је и раније важила за једног од најозбиљнијих кандидата за преузимање посрнуле српске челичане. Директор те руске компаније се још у априлу састао са председником Србије Томиславом Николићем и том приликом исказао интересовање за српску челичану.

Компанија је основана пре 116 година, а данас овај гигант држи 30 одсто руског тржишта челика и у 30 земаља извози 900 врста и марки челика.

Компанија Митал стил, у власништву Лакшмија Митала познатог „краља челика“ родом из Индије, који важи за петог најбогатијег човека на свету.

Компанија Митал стил има седишта у Холандији и Великој Британији, а воде је тројица браће - Лакшми, Прамод и Винод Митал.

Лакшми је глава породице и, према магазину „Форбс“, тежак је око 25 милијарди долара, што га чини петим по богатству у свету. Митал управља челичанама у пет земаља Европе, Африке, Индије и области Пацифика.

Годишње се у овим фабрикама произведе више од 20 милиона тона челика.

У власништву индијске браће је и највећи светски произвођач челика Арселор Митал. Ширење на србско тржиште Митал је започео куповином краљевачке фабрике Магнохром.

За Железару Смедерево заинтересован је и британско-аустријски фонд Вествуд (Wестwоод Финанциал Адвисорy), који према тврдњама бечког економског дневника Виртшафтсблат разматра могућност инвестиције у Железару Смедерево.

Вествуд фонд са седиштем у Лондону и Бечу намерава да инвестира до 450 милиона долара у железару, да модернизује постројење за галванизацију у Смедереву, чиме би оно могло постати добављач за компанију Фијат, који до сада није био задовољан квалитетом испоручених делова, те није било никакве сарадње.

За куповину челичане у Смедереву заинтересована је и Есмарк стил група, која је ћерка фирма америчке Есмарк корпорације из Чикага.

Есмарк стил група је трећи произвођач челичних плоча у САД, и једна од водећих прерађивача и дистрибутера равно-ваљаног челика, а поседује више постројења за прераду челика.

Делегација Есмарк стил групе, крајем јула ове године боравила је у Железари Смедерево, а делегацију су предводили неки од бивших руководилаца компаније Ју- Ес стил, некадашњег власника српске челичане.

Месец дана пре тога, у јуну ове године, у Железари је боравила делегација коју је предводио Џон Гудиш, бивши први човек Ју-Ес стила, који је у пензији, и ради као консултант за Есмарк стил.

Међу заинтересованима је и Јунајтед група, компанија основана 2008. године у Луксембургу, која највећи део имовине поседује у Русији и Чешкој.

Иза ње стоји руски капитал, а председници компаније, Гор Чудополов и Игор Шамис, који иначе важе за особе блиске Кремљу, већ су виђени у неколико наврата у Београду, где су у влади разговарали управо о преузимању српске Железаре.

Та компанија је још пре две године помињала као заинтересовани купац, али да је до правих контаката дошло тек недавно.

Смедерево живи у ишчекивању проналажења новог стратешког партнера Железаре, која ће значити не само сигурност за запослене у том граду, него и више посла за добављаче и кооперанте, поновно учешће у трећини извоза Србије и подстицај расту бруто домаћег производа (БДП) земље, а очекивања су у том граду да ће се до средине септембра знати ко је купац челичане.

Влада Србије откупила је од америчког Ју Ес Стила Железару Смедерево за један долар, 27. јануара 2012. године. Тадашњи премијер Мирко Цветковић објаснио је да је за ту цену држава добила основна средства, као и обртна средства вредна 100 милиона евра.