Спољнополитички комитет ЕП: Балкан приоритет за ЕУ

25-01-2017 07:49:39 | | / vostok.rs |


Спољнополитички комитет Европског парламента оценио је да Западни Балкан мора да остане приоритет за ЕУ, а као одговор на повишене тензије у региону европски посланици позвали су ЕУ да више буде присутна у том региону.

Током дебате у Спољнополитичком комитету Европског парламента у Бриселу оцењено је да недовршено помирење, крхки међуетнички односи, претња исламском радикализацијом, растући утицај Русије, недовољни политички дијалог и недостатак медијских слобода представљају отворена питања широм Западног Балкана.

Европски посланици разговарали су о повишеним тензијама у региону, укључујући и питања као што су односи Београда и Приштине и тзв. „случај воз“, али и о постизборној ситуацију у Македонији и повећаним међуетничким поделама у БиХ.

Том приликом наглашено је да је Западни Балкан стратешки приоритет за ЕУ, јер лежи у срцу Европе, окружен је земљама-чланицама, а дешавања у региону директно утичу на ЕУ.

Већина посланика сложила се са оценом да „случај воз“ може да угрози „спор, али видљив“ напредак у односима између Београда и Приштине.

Представница социјалдемократа Тања Фајон поздравила је наставак дијалога Београд и Приштина и позвала на окончање запаљиве реторике.

„Време је за искрене и отворене речи. Време је да се политичари уздрже од опасне реторике“, нагласила је Фајонова.

У Европском парламенту оцењују да напредак у односима земаља Западног Балкана „није осигуран“ и да „показује знаке ломљивости“. То се према речима хрватског представника у ЕП Тонина Пицуле може одразити на европску будућност тих земаља.

Потпредседница ЕП и известитељка за Косово Улрике Луначек позвала је све институције ЕУ да снажније захтевају од шест земаља Западног Балкана, које се налазе на путу евроинтеграција, да се фокусирају на европске вредности.

„Једна од основа процеса проширења и онога што је ЕУ учинило снажном јесте превазилажење националистичких претњи. То подразумева добросуседске односе и међу људима који су били непријатељи и ратовали међусобно“, изјавила је Луначекова.

Најбурније реакције на састанку Спољнополитичког комитета изазвало је излагање посланика из редова француског Националног фронта Жана Лука Шафхаузера који је поставио питање да ли је било поштовања европских вредности приликом бомбардовања Србије и признавања независности Косова.

Дебати о ситуацији и појачаним тензијама на Западном Балкану у Спољнополитичком одбору ЕП присуствовале су и Ангелина Ајхорст испред Европске службе за спољне односе и Кетрин Вент испред Генералног директоријата за проширење.

Кетрин Вент је закључила дебату констатацијом да је стабилност Западног Балкана од суштинског значаја за ЕУ и да је важно одржати јасну европску перспективу региона.

Спољнополитички одбор Европског парламента позвао је шефицу дипломатије ЕУ Федерику Могерини и комесара за преговоре о проширењу Јоханеса Хана да учествују у наставку дебате о ситуацији на Западном Балкану.

Танјуг