Њемачка пада, Британија расте

15-08-2014 05:08:53 | | Тањуг/ capital.ba/ mojenovosti.com |

Британска привреда убрзала је раст у другом тромјесечју на 3,2 одсто на годишњем нивоу, са три одсто у првом кварталу.

Тиме је остварила најбржу експанзију за шест и по година, произилази из извјештаја британског завода за статистику који је ревидирао податке о годишњем расту, са првобитне процјене од 3,1 одсто.

Статистичари су потврдили прелиминарне податке, према којима је бруто домаћи производ (БДП) на тромјесечном нивоу порастао 0,8 одсто, односно исто као у прва три мјесеца ове године.

Годишњи и квартални темпо раста су били најбржи од краја 2007. године, пренијела је агенција ЧТК.

Данашњи подаци такође су потврдили да је укупна привредна производња земље у другом тромјесечју била 0,2 одсто виша него почетком 2008. године. Британија је тако премашила свој досадашњи максимум и дефинитивно превазишла посљедњу рецесију.

Привреду је поново највише покретао сектор услуга. Он је на кварталном нивоу порастао један одсто, што је био његов најбржи темпо од трећег тромјесечја 2012. Прерађивачки сектор је порастао само 0,2 одсто, што је најспорији раст за више од годину дана. Грађевински сектор је остао без промјене и то представља побољшање у односу на јулску процјену, која је указивала на пад од 0,5 одсто.

Сектор услуга, који у укупној острвској економији има удио од око 80 одсто, једини је премашио предкризни ниво и остварио резултат три одсто бољи од свог претходног максимума. Индустријска производња и грађевинарство су и даље више од десет одсто испод показатеља прије почетка рецесије.

Са друге стране, Њемачка економија, највећа у Европи, закочила је у другом кварталу, погођена слабим извозом и смањењем инвестиција, показали су званични подаци у Берлину.