САД одбијају да признају сарадњу са Русијом у Сирији

25-01-2017 08:41:29 | | / vostok.rs |


Ваздухопловне снаге Русије извеле су ваздушне нападе у Сирији на основу обавештајних података добијених од коалиције коју предводе САД, саопштило је Министарство одбране Русије. Пентагон је касније негирао да је сарадња постојала.

„Сматрамо да су информације које је објавило Министарство одбране Русије веома прецизне“, сматра војни аналитичар Игор Короченко.

„То значи да је почела сарадња, што је добра ствар, с обзиром на то да је тероризам заједнички непријатељ. Постоји реална шанса да се промене досадашњи приступи сарадњи под председником Трампом. Обамина администрација није била нарочито корисна у том погледу“, истиче Короченко.

Аналитичар сматра да је Пентагон оспорио да је пружио обавештајне информације руским ваздушно-космичким снагама, јер прелазак из једне у другу администрацију није у потпуности извршен.

„Можда Пентагон није желео да објави ове информације, јер многи положаји у новој америчкој администрацији нису завршени. Када се Трампов тим састави, они који имају негативан информативни ефекат за сарадњу између САД и Русије у Сирији биће отпуштени“, наводи аналитичар.

Пензионисани генерал-потпуковник Јевгениј Бужински, који је водио Међународну управу за споразуме Министарства одбране Русије, дели ово мишљење.

„Хвала богу да се ова сарадња заиста одвија. Могу само да је поздравим. Негирањем ових извештаја Американци можда не желе да наљуте ’пријатеље‘ Русије као што је сенатор Џон Мекејн, док кључни чланови америчке владе пролазе кроз процес потврђивања. Они се вероватно плаше да покрену талас антируске буке“, каже Бужински.

У понедељак је Министарство одбране Русије саопштило да је руски командни центар у ваздухопловној бази Хмејмим добио координате објеката ДАЕШ-а у граду Бабу преко „директне линије“ из седишта коалиције коју предводе САД. Руски авиони помогли су турској војсци у њеним напорима да протера ДАЕШ из Баба.

Касније истог дана, портпарол америчког Министарства одбране Адријан Ранкин Галовеј изјавио је за Спутњик да Пентагон „није координисао ваздушне нападе са руском војском у Сирији“.

Короченко је даље навео да су заједничке противтерористичке активности добродошли корак, узимајући у обзир да Пентагон има свеобухватан сателитски извиђачки систем који покрива цео Блиски исток. Он је, такође, изразио наду да ће се Вашингтон придружити мировном процесу усмереном на окончање сиријског сукоба.

Русија је заједно са Турском и Ираном недавно посредовала националном прекиду ватре у Сирији. Примирје је отворило пут за прве разговоре у којима су учествовале делегације из Дамаска, као и представници наоружаних група који се боре да свргну председника Башара ел Асада.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут