Амбасадор САД: Санкције председнику Републике Српске су подршка на путу ка ЕУ

25-01-2017 09:09:40 | | / vostok.rs |


Амбасадор САД у државној заједници БиХ Морин Кормак сматра да санкције које је бивша америчка амдинистрација увела предједнику Републике Српске Милораду Додику представљају „подршку БиХ на путу ка ЕУ“.

На питање новинара да ли очекује да ће се ЕУ придружити санкцијама, Кормакова је у Фочи рекла да то питање треба поставити директно ЕУ.

„Што се тиче САД, ми смо били веома јасни – ове санкције се уведене зато што се односе на неке ствари које ми сматрамо веома кључним, а то је владавина закона и претња сецесијама. Са друге стране, сматрамо да су оне подршка БиХ на путу ка ЕУ“, каже Кормакова.

Она је додала да САД себе виде као оне који, како каже, стају у одбрану Дејтонског мировног споразума, који је веома важан за БиХ.

На питање да ли очекује да ће је предсједник САД Доналд Трамп повући са места амбасадора у БиХ, Кормакова је поновила да је она професионални дипломата и да је посвећена да остане у БиХ.

„Ми имамо две врсте амбасадора – две трећине су професионални, а једна су политички именовани, и они подносе оставке када се мења администрација. То је позната традиција у САД. Пошто сам ја професионални дипломата, посвећена сам томе да останем у БиХ, јер је ово веома занимљиво и сложено место“, додала је Кормакова.

Искра, Срна