Трамп наредио изградњу зида између САД и Мексика

25-01-2017 09:37:59 | | © Jonathan Ernst / Reuters/ vostok.rs |


Председник Доналд Трамп је потписао наредбу како би се смањила миграција и обезбедила граница САД, почевши са изградњом зида дуж границом са Мексиком а који је обећао током предизборне кампање.

Амерички председник Доналд Трамп потписао је указ о изградњи зида на граници са Мексиком који ће бити дугачак 3.200 километара и указ о извршењу рација у градовима који штите илегалне мигранте.

У градовима попут Сан Франциска локални званичници, најчешће демократе, одбијају да сарађују са савезним службеницима у акцијама против илегалних миграната.

Раније је портпарол Беле куће Шон Спајсер изјавио да ће укази укључивати мере као што су изградња „физичке баријере“ на граници, масовно протеривање илегалних имиграната са криминалним досијеима и прекид државног финансирања градова који одбијају да изруче имигранте савезним органима.

Очекује се да Трамп предузме кораке којима би се ограничиле легалне миграције, укључујући извршне наредбе које редукују број избеглица и блокирају издавање виза људима из неколико муслиманских блискоисточних земаља и са севера Африке, преноси агенција „Ројтерс“.

Како се наводи, међу тим земљама су Сирија, Судан, Сомалија, Иран, Ирак, Либија и Јемен.

Трамп је раније данас у интервјуу за „Еј-Би-Си њуз“ најавио да ће изградња зида почети наредних месеци, а да је планирање његове изградње у току.