Амерички конгресмен: САД морају престати наоружавати и подржавати терористе

26-01-2017 09:38:31 | | / vostok.rs |


Члан америчког Конгреса Тулси Габард са Хаваја Тулси Габард позвала је САД да ставе тачку на "илегални рат" у Сирији за који она верује да је плаћен, након посете Дамаску и Алепу. Током свог путовања, она је разговарала са цивилима, верски лидерима, лидерима опозиције, и председником Асадом.

Габардова је описала путовање које је сама финансирала као "мисију за утврђивање чињеница" како би сазнала истину о рату говорећи директно са сиријским народом. Свој план и пут је држала у тајности до повратка у САД из сигурносних разлога.

Габардова је прво отпутовала у Бејрут, а затим у Дамаску и Алепо, где је разговарала са сиријским студентима, привредницима, академицима и хуманитарним радницима. Она је такође добила информације из прве руке о сукобу и избеглицама расељених током рата.

Она се састала са великим бројем верских лидера, укључујући и Великог муфтију Сирије Ахмада Бадредина Хасоуна и архиепископа Дениса Антоина Чачдаа, који је на челу сиријске католичке цркве у Алепу.

Габардова се такође састала са неколико лидера сиријске опозиције који су предводили протесте против владе 2011. године. Она каже да неки од њих сматрају да је првобитни мирни протест искоришћен од стране џихадиста "финансиран и подржаван од стране Саудијске Арабије, Турске, Катара и САД"

За разлику од званичног америчког наратива да терористичке групе као што су Исламска држава и Ал-Нусра фронт могу бити "одвојени" од "умерене опозиције" која се бори на њиховој страни, Габардова је рекла да сиријци са којима је разговарала не праве разлику између тих милитантних група.

"Њихова порука америчком народу је јака и досљедна: Не постоји разлика између "умерених побуњеника" и Ал-Каиде или Исламске државе - сви су исти", рекла је Габардова, описујући суштину сиријског сукоба као "рат између терориста под командом група као што су ИД и al-Каида и сиријске владе."

Конгресмен Габард је признала да јој је недостајало објашњења да понуди сиријском народу о улози САД у дуготрајном сукобу, као што је су била питања као што су: "Зашто САД и њени савезници помажу Ал Каиду и друге терористичке групе које покушавају да освоје Сирију? Сирија није напала САД. То је урадила Ал-Каида."

"Сиријски народ захваћен ратом вапи да САД и друге земље престану да подржавају оне који уништавају Сирију и њен народ," написала је Габардова на свом блогу, додајући да је порука коју за коју је замољена да пренесе у свет, да се престане са "једностраним и пристрасним извештајима на рачун сиријских живота.

"Ако нам је заиста стало до сиријског народа, о њиховом страдању, онда морамо да будемо у могућности да се састане са било ким да би могли постићи мир", рекла је Габардова за Ци-ен-ен.

„Шта год ви мислили о председнику Асаду, чињеница је да је он председник Сирије. Да би се закључио било какав споразум, потребно је водити дијалог са њим. Сиријци морају сами да одреде своју судбину и то шта ће бити са њиховом Владом и њиховом будућности. Моје путовање у Сирију је јасно показало: наш контрапродуктивни рат за смену режима није у интересу Америке нити, наравно, у интересима сиријског народа“, додала је она.

"Морамо престати да директно и индиректно подржавамо терористе, односно да им достављамо оружје, обучавамо и пружамо логистичку подршку побуњеничким групама повезаних са Ал-Каидом и ИД, и индиректно кроз Саудијску Арабију, заливским земаљама, и Турске, која такође подржава ове терористичке групе ", написала је Габард.

„Враћам се у Вашингтон да са још већом одлучношћу ставим тачку на наш незаконити рат, чији циљ је обарање сиријске Владе. Позивам Конгрес и нову администрацију да се одазову на молбу локалног становништва и подрже акт којим се забрањује помагање терористима“, рекла је конгресменка.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут

Восток, РТ