Мејова: САД и Британија морају бити лидери

27-01-2017 08:19:16 | | / vostok.rs |


Конфликт Русије и Запада није неизбежан, повратак у „хладни рат“ се може избећи, али са Москвом треба сарађивати са „позиције силе“, изјавила је премијерка Велике Британије Тереза Меј на састанку са Републиканском странком САД у Филаделфији.

Према оцени шефице британске Владе, у односима са Русијом „треба применити пример Роналда Регана, који се током преговора са Михаилом Горбачовим придржавао принципа: „Веруј, али проверавај“.

„Посаветовала бих да се са председником Владимиром Путином сарађује, али треба бити опрезан“, рекла је Мејова.

„У плану конфликта Русије и Запада нема ништа неизбежно. Није неизбежан повратак у дане ’хладног рата‘. Ипак, ми морамо да сарађујемо са Русијом са позиције силе. Треба да градимо односе, системе и процесе тако да сарадња преовлада претњу конфликта“. Она је подсетила на прикључивање Крима Русији и позвала да се „уверавају државе које су суседи Русије да се њихова безбедност не налази под знаком питања“.

Говорећи о појави нових претњи, као што су тероризам и екстремизам, Мејова је поменула Кину и Русију, назвавши их земљама са „слабим традицијама демократије, слободе и поштовања људских права“. У новим изазовима, сматра она, САД и Британија морају бити лидери.

„Јер када они нападају, а ми се повлачимо, то наноси штету Америци, Британији и свету“, рекла је британска премијерка.