Захарова: САД саме себе искључиле из процеса решавања ситуације у Сирији

27-01-2017 07:41:07 | | / vostok.rs |


Опција устава Сирије који је предложила Русија не представља притисак на опозицију, то је позив на расправу, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

„Руска страна предала је опозицији на преговорима у Астани скице, неке идеје за могући устав Сирије. То није питање нашег притиска, нити неких крутих оквира у које желимо да ставимо одређене опозиционе групе. Ради се о позиву на расправу о најважнијем питању — будућности Сирије“, истакла је Захарова у емисији телевизије „Русија 24“.

Она сматра да су међусиријски разговори у Сирији имали „потпуни успех“. На њима су за преговарачки сто сели и представници сиријске власти и представници оружане опозиције.

„До пре недељу дана они су се борили и сматрали да је једини могући исход сценарија смрт непријатеља“, подсетила је Захарова.

„Наравно да је могло бити и већег напретка, међутим они задаци који су постављени су у потпуности реализовани. Овде се говори о потпуном успеху“, нагласила је Захарова.

Говорећи о САД у сиријском процесу, захарова је истакла да су САД саме себе искључиле из процеса решавања ситуације у Сирији.

„Свесни смо да САД имају улогу у сиријском питању. Нажалост, оне су саме себе искључиле из овог процеса апсолутно деструктивном линијом претходне администрације, између осталог и недостатком тимске игре унутар администрације“, истакла је Захарова.

О односима са новом америчком администрацијом

Москва не очекује да ће нова америчка администрација бити проруска, али се нада да ће бити прагматична, рекла је Захарова.

„Ми никада не очекујемо пријатељске партнере, или партнере који ће спроводити неки проруски курс, јер је то наивно, то није озбиљан разговор“, истакла је она.

„Нико не очекује проруски настројене лидере, министре и тако даље. Сви очекују прагматичан приступ решавању заједничких проблема“, нагласила је Захарова.

Захарова је рекла да је још рано да се говори о дипломатским контактима између Русије и САД и да треба сачекати одобрење кандидатуре државног секретара.

Она је додала да се чека формирање америчког тима.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут