Штајнмајер: И Русија и Турска знају да је решење сиријског сукоба могуће само уз учешће свих страна

27-01-2017 12:44:56 | | / vostok.rs |


Одлазећи шеф немачке дипломатије Франк Валтер Штајнмајер изјавио је да на Русију гледају као на „озбиљног играча“, али су времена Конференције на Јалти и војне моћи далеко да би играла одлучујућу улогу у међународном друштву.

Према речима Штајнмајера, један од разлога за почетак руске операције у Сирији био је жеља Москве да „оспори амерички став да је Русија регионална сила“, пише Зидојче цајтунг.

„По мишљењу Руса, у томе су успели. Русију схватају као озбиљног политичког и војног играча“, рекао је он.

Штајнмајер претпоставља да „многе у Русији то краткорочно задовољава“, али позивају Москву да се не заварава.

„Неће бити пута натраг у доба Јалте“, рекао је он.

Он је изјавио да Русија треба да налази партнере „политичким методама“ како би добила значајни утицај у међународној заједници.

Штајнмајер је изјавио да је Русија помогла ослобађање Алепа од милитаната, што је сам немачки министар назвао „падом Алепа".

„Међутим, то је још увек далеко од решења за Сирију. И Русија и Турска знају да је решење овог конфликта могуће само уз учешће оних играча који су увек били умешани у сиријски конфликт“, рекао је он.

„Напоре Турске и Русије“ у Астани министар је назвао привременим кораком, нагласивши да су Москва и Анкара заинтересоване да одговорност за политички процес у Сирији на себе преузме неколико учесника. Зато ће, додао је Штајнмајер, Русија и Турска водећу улогу у преговорима предати УН.

Он је назвао конфликт у Сирији „хронолошки пропуштеним шансама“ и демонстрације неспособности СБ УН у преговорима.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут