Лукашенко: Знајте да ћемо учинити све што можемо за Србију

27-01-2017 04:22:45 | | / vostok.rs |


Председник Белорусије Александар Лукашенко поручио је данас, после састанка са србским премијером Александром Вучићем, да ће Белорусија наставити да подржава Србију и заложио се за јачање трговинске размене између две државе.

„Увек смо вас подржавали, чак и у најтежим временима. И увек ћемо вас подржавати. Учинили смо то, иако некада није било добро за нас. Имали смо принципијелни став, укључујући онај о јединству ваше земље. Стога, можете да рачунате на Белорусију. Требало би да знате да ћемо учинити све што можемо за Србију“, поручио је Лукашенко.

Подсетивши да Белорусија никада није прекинула сарадњу са Србијом, Лукашенко је поручио да се то неће ни догодити у будућности. Он је, истовремено, указао на неопходност унапређења сарадње двеју земаља у циљу опстанка и развоја у овом „турбулентном свету“ ради добробити „наших држава и нација“.

Белоруски председник истакао је да се трговинска размена између две земље која је, како је нагласио, основа за изградњу односа, недавно смањила, те је указао на важност да се пронађу начини да се обнови билатерална трговина.

„Морамо да урадимо све што можемо да бар постигнемо претходну вредност билатералне трговине“, поручио је Лукашенко.

Њих двојица разговарали су, између осталог, и о реализацији војнотехничког споразума, према коме је Белорусија спремна да нам по ценама далеко нижим од тржишних испоручи најсавременије авионе и ракетне системе, јавили су медији. Вучић је на почетку обраћања Лукашенку рекао да политички и економски односи двеју земаља напредују.

Првог дана посете, Вучић се у Минску састао са белоруским премијером Андрејом Кобјаковим, који је истакао да је Србија кључни економски партнер Белорусије на Балкану.