Чавиушоглу: Могуће раскидање споразума са Атином о реадмисији миграната

28-01-2017 08:39:11 | | / vostok.rs |


Анкара је поручила да ће можда размотрити раскидање споразума са Атином о реадмисији миграната, пошто је грчки суд одбио да испоручи Турској осам пребеглих официра.

„Сада разматрамо шта ћемо да урадимо. Предузећемо неопходне кораке, укључујући и раскидање тог споразума о реадмисији“, изјавио је турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу у интервјуу за турску телевизијску станицу ТРТ.

У питању је споразум из марта прошле године којим се Анкара обавезала да ће примити назад све илегалне мигранте који се домогну Грчке, подсећа АФП.

Чавушоглу је, такође, затражио да се поново суди осморици турских официра који су побегли у Грчку после неуспелог покушаја војног пуча у Турској, 15. јула прошле године, пренео је Ројтерс.

Нешто раније, турски медији су јавили да је Министарство правде Турске упутило Грчкој нови захтев за изручење официра.

Други захтев је упућен дан након што је Врховни суд Грчке одлучио да не испоручи Анкари осморицу турских официра, који су у Грчкој затражили азил, наводећи да страхују да би им животи били у опасности у Турској, пренео је Ројтерс.

Осморица војника слетела су хеликоптером у северну Грчку 16. јула прошле године тражећи политички азил.

Турска је тражила од Грчке да их испоручи, наводећи да су они умешани у неуспели покушај војног пуча, и означила их је као издајице.

Свих осморица војника поричу умешаност у покушај збацивања са власти турског председника Реџепа Тајипа Ердогана.

Министарство спољних послова Турске је саопштило да Грчка штити учеснике неуспелог пуча, да је пресуда грчког суда „политички мотивисана“ и противна међународном закону.

Министарство је уједно оптужило Атину да крије припаднике крајње левице и курдских милитантних група, које су изводиле нападе у Турској.

Танјуг