DieNeue Zurcher Zeitung: Утицај Турске у Босни расте захваљујући „мекој сили“

16-08-2014 02:30:23 | | Факти, фото: Факти/ mojenovosti.com |

Значај Турске у БиХ је у последњих неколико година снажно порастао, оценио је утицајни швајцарски дневни лист Die Neue Zrcher Zeitung.

Захваљујући новом турском приступу „мекој сили“ и економским односима које Анкара жели да негује с БиХ, али и са свим осталим земљама које су чиниле некадашње Османско царство.

Осим кроз економске односе, лист наводи да Турска снажно користи културну и образовну сарадњу, посебно у области верске наставе, али и кроз улагања у одржавање османских споменика.

„Готово свуда је ова турска политика због револуција и грађанских ратова доживела неуспех осим на Балкану. Ту се негују тесни односи с муслиманима из БиХ, Косова, Албаније и у србијанској провинцији Санџак. Сви имају заједничку базу - ислам и историјско наслеђе“, истакнуто је.

Швајцарски лист, за пример, наводи да су у Сарајеву протеклих година основана два универзитета.

„Елегантни мостови у Вишеграду, Коњицу или Мостару брижно су обновљени турским новцем. Али и економски значај Турске у региону расте. У протеклих десет година снажно је порасла економска размена, мада је почетни ниво био јако низак“, наводи се у анализи НЗЗ.

Међутим, како пише лист, економски односи су још више у симболичној равни него што се ради о озбиљној економској политици.

„Рецимо, обим робе која се увози из Словеније, или, рецимо, Швајцарске, неколико пута је већи од увоза из Турске. И код директних инвестиција ствари слично стоје. Улагања из Турске су на ниском нивоу од три одсто од укупних страних инвестиција“, наведено је у чланку.