Рогозин позвао украјинске конструкторе да раде у Русији

29-01-2017 08:26:44 | | / vostok.rs |


Руски вицепремијер Дмитриј Рогозин изјавио је да руски стручњаци са задовољством очекују долазак украјинских конструктора у Русију, која је спремна да им обезбеди посао и плату.

„Нама је, наравно, драго и очекујемо пресељење украјинских авио-конструктора, градитеља авиона, у Русију. Они сада немају никакве перспективе за рад у Кијеву, нити игде у Украјини. Очекујемо своје колеге, спремни смо да им обезбедимо све што је неопходно — посао, перспективу, зараду — да не би умрла она идеологија авио-инжењеринга коју је као неодвојиви део заједничке авио-конструкторске школе Совјетског Савеза неговао Олег Константинович Антонов“, рекао је Рогозин током обиласка Вороњешког авијационог завода.

Авијациони конструкторски биро на челу с Олегом Антоновом основан је 1946. године у Новосибирску, а од 1952. године седиште му је у Кијеву.

Предузеће је израдило више од 100 путничких, војно-транспортних и специјализованих авиона, међу којима су и теретни гиганти, као што су „Руслан“ и „Мрија“.

У септембру прошле године представник „Антонова“ Андреј Хаустов је изјавио да у 2016. овај авио-концерн неће произвести ниједан авион, а као разлог је навео прекид сарадње с Русијом, услед чега предузеће не добија елементе. „Антонов“ је 2015. произвео свега два авиона.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут