Слуцки: Руско-америчку сарадњу у уништењу ДАЕШ-а очекује цели свет

29-01-2017 10:16:35 | | / vostok.rs |


Шеф Комитета Државне думе Русије за међународне односе Леонид Слуцки оценио је да је главни резултат првог разговора Путина и Трампа договор о координацији напора да се уништи ДАЕШ.

„То је оно што од руско-америчке сарадње очекује цео разумни свет“, рекао је Слуцки.

„Следећи корак би требало да буду преговори о стварању широке антитерористичке коалиције у Сирији. Председник Русије Владимир Путин је позвао да се она формира још 2015. године на Генералној скупштини Уједињених нација“, додао је Слуцки.

Први заменик шефа Одбрамбеног комитета Савета Федерације Франц Клинцевич оценио је да се након разговора Трампа и Путина стиче утисак да је амерички председник озбиљно заинтересован за сарадњу с Русијом.

„Разуме се, телефонски разговор двојице председника није могао да реши све проблеме у руско-америчким односима који су се накупљали годинама. Први корак је, међутим, несумњиво направљен. Јасно је да је Доналд Трамп у одређеном степену ограничен у својим дејствима, али се стиче утисак да је озбиљно заинтересован за сарадњу с Русијом“, рекао је Клинцевич.

Према његовим речима, уколико заиста дође до сарадње у борби против међународног тероризма, која је у разговору означена као приоритет, „дани ДАЕШ-а су буквално одбројани“.

„Сада чекамо конкретне потезе. Тада ће постати јасно колико су далеко спремне да оду Сједињене Државе“, рекао је политичар.

Разговор руског и америчког председника вратио је дијалогу двеју земаља садржај и смисао, сматра шеф Међународног комитета Савета Федерације Константин Косачов.

Према његовим речима, списак тема о којима је било речи веома је широк, размотрене су готово све теме које се тичу билатералних односа.

„Желимо да се надамо да иза штурог набрајања потегнутих питања постоји обострана, а не само наша заинтересованост да се пређе на нови формат узајамних односа — партнерства, а не супарништва“, навео је Косачов.

Сенатор је додао да се на основу руског званичног коментара на разговор закључује да је он протекао у позитивном тону.

„Током мандата претходног председника такав коментар је био једноставно немогућ. То је добар правац“, закључио је Косачов.

Тежња руског и америчког лидера да се боре против међународног тероризма могла би да доведе до конструктивне сарадње у том правцу, уместо до њене имитације, изјавио је први заменик шефа Међународног комитета Државне думе Русије Дмитриј Новиков.

Резултати разговора председника Русије Владимира Путина и америчког председника Доналда Трампа позитиван су сигнал за бизнис и инвеститоре, они говоре да је могуће обнављање сарадње, саопштио је генерални директор Руског фонда за директне инвестиције Кирил Дмитријев.

Овај фонд ће, према његовим речима, поднети Америци на разматрање више од десет приоритетних пројеката у сфери инвестиционе сарадње двеју земаља.

Дмитријев је раније изјавио да је Фонд у оквиру Светског економског форума у Давосу одржао низ састанака с америчким компанијама, међу којима су стратешки инвеститори и инвестициони фондови. Они су, како је оценио, послали позитиван сигнал Русији.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут