„Морамо одговорити Трампу“: Eвропски лидери забринути

29-01-2017 08:58:13 | | © Kate Munsch / Reuters/ vostok.rs |


Европски лидери, званичници и политичари су изразили забринутост због наређења Доналда Трумпа да привремено забрани грађанима седам муслиманских земаља да улазак у САД, као и да трајно забрани улазак сиријским избеглицама.

Француска

Француски председник Франсоа Оланд је позвао европске лидере да дају "чврст" одговор Доналду Трампу, чији су први кораци као председника САД довели до забринутости међу неким од америчких савезника у Европи.

"Морамо водити чврст дијалог са новом америчком администрацијом која је показала да има свој приступ проблемима са којим се сви суочавамо", рекао је Оланд на састанку лидера јужне Европске уније у Лисабону.

Према Оланду, ЕУ не може да ћути када је Трамп изразио подршку "Брегзиту" у Великој Британији, као и на забрану доласка избеглица у САД.

"Када постоје изјаве америчког председника о Европи и када говори о "Брегзиту" као модел за друге земље, мислим да морамо да одговоримо ... Када он одбија долазак избеглица, док је Европа учинила своју дужност, морамо да одговоримо. "

Оланд је подсетио и на речи француског министра спољних послова Фрнацуке, Жан Марка, који је рекао да је прихватање избеглица "дужност."

"Прихват избеглица је солидарна дужност. Тероризам нема националност, а дискриминација није одговор", написао је Марк на Твитеру.


Велика Британија

Блаже мишљење дели и британски премијер Тереза Меј, која је рекла да, иако се Лондон није сложио са одлуком Трампа, да је ствар имиграционе политике ствар одлуке Владе. Према речима њеном портпарола, имиграциона политика САД "је ствар за Владу Сједињених Америчких Држава, исто као што је питање имиграционе политике ствар Владе Велике Британије."


"Али, ми се не слажемо са оваквим приступом, и о њему се неће разматрати. Ми ћемо проучити ове наредбе Трампа и видети шта то значи и који су правни ефекти, а посебно које су последице за држављане Велике Британије", додао је портпарол.


Министар спољних послова Борис Џонсон је обећао да ће "штитити права и слободе британских држављана у земљи и иностранству," "твитујући " да су погрешне поделе и излагање срамоти због националности."


Лондонски градоначелник, Сади Кан, први градоначелник муслиманске вероисповести главног града, је на Фејсбуку саопштио да је "муслиманска забрана" "срамотна и окрутна."

Лидер Лабуристичке партије Велике Британије, Џереми Корбин, је отишао још даље сугеришући да се Трампу треба забранити прву планирану посету Великој Британији све док се његова "муслимнска забрана" буде на снази, пренео је Индипендент.

У међувремену, петицију за забрану његовој посети Лондону, за кратко време је потписало скоро 700.000 људи.

"Доналду Трампу би требало дозволити да уђе у Велику Британију у својству шефа САД, али он не треба да буду позван у званичну државну посету, јер то би била срамота за саму краљицу", додаје се у петицији.

Немачка

Немачка канцеларка Ангела Меркел је осудила забрану путовања, додајући да "борба против тероризма не оправдава стављање људи у специфичну позадину због порекла или вере у контексту опште сумње," пренеле су немачке новине, позивајући се на њеног портпарола, Стефана Зајберта.

Немачка влада ће размотрити последице забране за немачке грађане са двојним држављанством и "представљаће њихове интересе, уколико је потребно, наспрам наших америчких партнера", рекао је Зајберт.

"Канцеларка жали забрану
уласка у САД за избјеглице и грађане из неколико земаља", додао је он.

Луксембург

Министар спољних послова Луксембурга Жан Аселборн је упозорио на могуће негативне последице због забране путовања.

"Амерички председник дели муслимански свет на добар и зао са овим", рекао је Аселборн.

"Одлука је такође лоша за Европу јер ће се у муслиманском свету
повећатинеповерење и мржња према Западу."