Москва позвала Кијев да одмах заустави провокације у Донбасу

01-02-2017 09:08:45 | | / vostok.rs |


Москва позива Кијев да одмах заустави оружане провокације у Донбасу и поштује споразум о примирју, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије у вези са пооштравањем ситуације на југоистоку Украјине.

„Позивамо украјинске власти да одмах зауставе оружане провокације у Донбасу, реализују постојећи споразум о прекиду ватре и напокон почну да одговорно реализују све одредбе Минског „пакета мера“, укључујући и оне које се односе на политичке аспекте постојећих проблема“, наводи се у саопштењу.

Осим тога, Министарство наводи да се „југоисток Украјине, који већ пати због економске блокаде Кијева, поново налази на ивици хуманитарне и еколошке катастрофе“.

„Све ово је директна последица текућих кршења обавеза према Минским споразумима које нико у Кијеву не намерава да испуњава. Уместо напора да се постигне одрживи мир украјинске власти се труде да постигну војно решење сукоба. Желимо да подсетимо како се за њих завршавала ова врста авантуре“, додаје се у саопштењу Министарства спољних послова Русије.

Москва очекује оперативне кораке специјалне посматрачке мисије ОЕБС-а са циљем што скорије деескалације ситуације у Донбасу и нада се да ће украјински партнери извршити утицај на Кијев како би прекинуо са покушајима војног реванша, наводи се у саопштењу руског Министарства.

„Очекујемо оперативне кораке специјалне посматрачке мисије ОЕБС-а у Украјини са циљем што скорије деескалације ситуације“, пише у саопштењу.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут