Столтенберг: Са Русијом разговарати само с позиције силе

01-02-2017 12:54:50 | | / vostok.rs |


Као нова америчка администрација и НАТО је спреман да разговара са Москвом, али само са позиције "силе", рекао је шеф НАТО савеза Јенс Столтенберг, потврђујући да НАТО наставља да развија свој анти-ракетни штита на границама Русије.

Покушавајући да се отера страхове у Европи да Вашингтон више није у потпуности посвећен будућности НАТО-а, Столтенберг је изјавио новинарима после разговора са бугарским председником Руменом Радевим у Бриселу, да ће нова администрација Трампа подржавати улогу Алијансе у одржавању трансатлантске безбедности.


Столтенберг је рекао да је у последњих неколико телефонских разговора са Доналдом Трампом и америчког секретара за одбрану Џејмса Матиса, "сви пренели исту поруку да САД остају посвећене НАТО-у и трансатлантским везама."


"То није само нешто што они кажу, јер ми такође видимо сада да Сједињене Државе заправо повећавају своје присуство у Европи", рекао је шеф НАТО-а, у вези са недавним распоређивањим америчких трупа и војне опреме у источној Европи.

Амерички војници и тешког наоружање почели су да пристижу у Европу преко Немачке почетком јануара у оквиру операције "Атлантска одлучност", мисије усмерене на умањење "руске претње." 87 америчких борбених тенкова, 144 борбена возила, и 3.500 војника стигло је у близину граница Русије као део операције договорее на самиту алијансе у Варшави прошлог јула.

Док је Кремљ осудио нагомилавање трупа као претњу националној безбедности Русије у више наврата, НАТО није попустио у спровођењу непријатељске политике према Москви од Кримског референдума. НАТО је једногласно одлучио да обустави практичну сарадњу са Руском Федерацијом у априлу 2014. године.

Док су Трамп и његов сигнализирали да могу да траже могуће одмрзавање у односима са Москвом, Столтенберг је истакао да сваком дијалогу са Русијом треба приступити са позиције силе.

"Порука из долазеће администрације САД је да они желе дијалог са Русијом, али је заснована на сили и снази, и мислим да је то потпуно иста порука коју смо пренеле из целе Алијансе", рекао је Столтенберг.

Столтенберг је такође потврдио да НАТО наставља да развија способности против-ракетног штита који је постао оперативан у јулу, а који обухвата ратне бродове, противракетне пресретаче и радарске инсталације у НАТО земљама.

Алијанса тврди да је систем дизајниран како би штитио од балистичких ракета кратког и средњег домета, односно наводних напада из Ирана. ПРО систем такође обухвата границе Русије.

"Оно што могу да кажем је да НАТО наставља да развија свој одбрамбени систем, јер видимо да неколико земаља, укључујући и Иран, развија различите врсте балистичких ракета, тестира их и јача своје системе. И то је само подстрек да НАТО мора да настави да развија одбрамбени систем", рекао је Столтенберг.

"Наш ПРО није усмерен против Русије. Он је усмерен против претњи које долазе изван евроатлантске области", додао је он.