Пуна сагласност за активирање плана за чланство Републике Српске у НАТО

02-02-2017 12:01:38 | | / vostok.rs |


Генерални секретар НАТО пакта Јенс Столтенберг је посетио је Сарајево где се током радне посете државној заједници Републике Српске и Федерације БиХ састао са члановима Председништва.

На конференцији за новинаре после састанка са генералним секретаром НАТО Пакта Јенсом Столтенбергом, представник Републике Српске у Председништву државне заједнице БиХ је истакао да постојипуни концензус Председништва да се што пре активира Акциони план за чланствоу НАТО(МАП).

Иванић је истакао да у вези активације МАП-а постоји апсолутни концензус не само у Председништву државне заједнице, већ и међу политичким странкама.

"У Председништву БиХ постоји пуни консензус да је интерес БиХ да се што пре активира Акциони план за чланство (МАП). Политичка сагласност постоји и на нивоу политичких партија. У Председништву БиХ усвојен је Преглед одбране који ће бити основа кретања и развоја Оружаних снага. Усвојили смо и план имплементације тог програма, као и Акциони план имплементације плана развоја и модернизације Оружаних снага БиХ за период 2017- 2027. година. То су значајна политичка достигнућа која показују нашу опредијељеност ", рекао је Иванић.

Састанку су присуствовали и друга два члана Председништва, Бакир Изетбеговића и Драгана Човић.

Иванић је такође додао да о чланству у НАТО не постоји потпуна сагласност, али да постоји о Акционом плану за чланство у НАТО.

Он је рекао да књижење војне имовине тече спорије од очекиваног због политичке несагласности и проблема у власничким листовима.

"НАТО је спреман за активацију МАП-а, али кад војна имовина буде укњижена ", нагласио је Столтенберг.

Наиме, услов НАТО пакта за чланство Републике Српске и Федерације БиХ у НАТО је књижење некретнина Републике Српске у корист државне заједнице, а које објекте би накнадно користио НАТО уз Оружане снаге државне заједнице.

Столтенберг је и овај пут поменуо Русију као фактор "нестабилности", те да је НАТО упознат са извештајем о наводном утицају Русије на Балкану. Поменуо је и наводни утицај на изборе у Црној Гори.


Како је рекао, најбољи начин да се избегне спољни утицај јесу јаке институције које се могу одупрети утицају.

Међутим, није поменуо директно политичко и војно утицање НАТО пакта на Републику Српску, претње НАТО пакта упућене преко Високог предстваника Валентина Инцка и др.

Подсетимо, политичари Републике Српске су 2006. године законом на нивоу државне заједнице одредили да ће све инстуције радити у циљу приступања НАТО пакту. Потом је оформљена НАТО комисија на чијем челу је дуги низ година био србски политичар.