Лавров: Погоршање ситуације у Донбасу може да поништи напоре „нормандијске четворке“

04-02-2017 09:26:21 | | / vostok.rs |


Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да заоштравање ситуације у Донбасу може да поништи напоре лидера „нормандијске четворке“ да реше кризу на југоистоку Украјине, саопштило је Министарство иностраних послова Русије.

У саопштењу објављеном након телефонског разговора Лаврова с министром иностраних послова Француске Жан Марком Ероом наведено је да су се двојица дипломата договорила да и даље раде на томе да се ситуација врати у режим поштовања договора о прекиду ватре и што бржем усаглашавању плана свестраног испуњавања Минског споразума.

„Друга тема разговора министара било је заоштравање ситуације у Донбасу, које је испровоцирала, како стоји у извештају Специјалне посматрачке мисије ОЕБС-а, украјинска војска. Недопустиво је, нагласио је Лавров, да се кијевском руководству поново допусти упуштање у војне авантуре унапред осуђене на пропаст и да се истовремено мински комплекс мера преиначује у своју корист, иако је он, без обзира на све, једини излаз из кризе“, наведено је у саопштењу.

Тема разговора двојице министара била је и ситуација у Сирији. Сергеј Лавров је изјавио да је нацрт сиријског устава, који је припремила Русија, „позив на разговор“, односно покушај да се пронађу додирне тачке у ставовима сиријске владе и опозиције.

Лавров је француског колегу обавестио о резултатима састанка у Астани у Сирији, „где су се први пут, без обзира на мноштво несугласица, срели представници Дамаска“.

Лавров и Еро су, такође, разговарали о дневном реду предстојећег билатералног сусрета, навело је Министарство.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут