Иран: Стварање зона безбедности у Сирији је мешање у унутрашње ствари

04-02-2017 09:50:29 | | / vostok.rs |


Између Техерана и Москве нема несугласица ни у политичким ни у безбедносним питањима, а то се тиче и теме присуства Хезболаха у Сирији, сматра саветник председника иранског парламента Хосеин Амир Абдолахијан.

„Важно је да смо се с руским пријатељима договорили да координишемо дејства у вези с основним и стратешким питањима у Сирији. И могу да кажем с уверењем да Техеран и Москва на исти начин посматрају сиријски проблем и имају заједнички план дејстава“, рекао је Абдолахијан.

„Немамо несугласице с нашим руским пријатељима у вези с тим што Хезболах игра у Сирији конструктивну улогу и у знатној мери помаже влади и народу да се супротстави терористичким организацијама, и што је најважније – штити сиријско-либанску границу“, додао је Абдолахијан.

Техеран неће почети да производи нуклеарно оружје ако САД одлуче да иступе из Споразума о нуклеарном програму Ирана, изјавио је Абдолахијан.

„Као прво, Иран никада није тежио томе да производи нуклеарно оружје. Религиозни лидер Ирана је објавио фатву која то забрањује. А ако је оно забрањено, ми га нећемо производити или користити. Наша политика се у том смислу неће променити. Ипак, коришћење нуклеарних технологија у мировне сврхе, ради побољшања квалитета живота, представља управо оно о чему размишља Иран“, рекао је Абдолахијан у интервјуу РТ-у.

Он је подсетио да нуклеарни споразум Техерана и међународне „шесторке“ преговарача представља међународни споразум и да САД не могу само да иступе из њега. Ипак, уколико Вашингтон предузме такав корак, Техеран ће бити „спреман да споразум спали“.

„Због тога пажљиво пратимо шта ће одлучити председник САД Доналд Трамп у вези са споразумом. Наш одговор на његову одлуку биће ефикасан и брз. Иран мора да д одговор који ће утицати на Трампову погрешну политику, али у оквирима заседања комисије за контролу испуњавања споразума“, рекао је Абдолахијан.

Ирански политичар је, такође, оценио да би предлог САД да се успоставе зоне безбедности могао додатно да отежа ситуацију „на копну“ и да утиче на реализацију закључака постигнутих на преговорима у Астани.

„Прошле седмице сам био у Дамаску, састао сам се с многим одговорним лицима. Разговарали смо о питању стварања зона безбедности у Сирији. Као прво, овај план је предложила госпођа Хилари Клинтон током изборне кампање. Клинтонова и демократе у случају победе на изборима били су озбиљно расположени за стварање зоне безбедности и зоне забране летова у Сирији… Природно, након промене ситуације у САД и доласка Трампа на власт, овај план је био одложен на страну, макар и привремено. Ако су Трампове речи о стварању зона безбедности у Сирији наставак плана Клинтонове, онда је то нечувено мешање у унутрашње ствари Сирије“, рекао је Абдолахијан.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут