Чуркин: Дошло до „промене у тону“ америчког изасланика у УН

04-02-2017 11:19:20 | | / vostok.rs |


Амбасадори Русије и САД у Уједињеним нацијама, Виталиј Чуркин и Ники Хејли, планирају блиско да сарађују у оквиру Уједињених нација, изјавио је портпарол руске мисије у УН Фјодор Стжижовски.

Током свог обраћања, Ники Хејли је рекла да Сједињене Америчке Државе желе да побољшају односе са Русијом. Са своје стране, Чуркин је изјавио да намерава да д све од себе како би се успоставили „добри радни односи“ са Сједињеним Америчким Државама.

Након састанка Савета безбедности УН Чуркин је истакао да је дошло до „промене у тону“ америчког изасланика у УН на заседању и додао да ће се састати са Хејлијевом.

У петак се Чуркин лично срео са Хејлијевом у својој резиденцији у Њујорку, рекао је Стжижовски и додао да су се амбасадори договорили о ближој сарадњи.

„Обе стране изразиле су намеру да блиско сарађују у УН у складу са намерама својих престоница“, рекао је он новинарима.

Односи Москве и Вашингтона погоршали су се након неслагања око кризе у Украјини и наводног мешања Русије у председничке изборе у САД 2016. После победе Доналда Трампа 8. новембра, руски званичници су више пута поздравили изјаве америчког председника о потенцијалном побољшању билатералних односа.