Керн: Интервенције САД су разлог мигрантске кризе

04-02-2017 07:14:42 | | © Suhaib Salem / Reuters/ vostok.rs |


САД носе одговорност за тренутну кризу миграната, према аустријском канцелару Кристијану Керну. Говорећи на маргинама самита ЕУ на Малти, изјавио је да су америчке "интервенције" криве за кретање избеглица.

"Нема сумње да САД деле одговорност за кретање избеглица због војних интервенција", рекао је Керн.

"То је неприхватљиво за међународну заједницу ако САД желе да избегну одговорност. Морамо да будемо јасни нашим америчким пријатељима. Убеђен сам да ће бити висок степен солидарности међу лидерима ЕУ по овом питању", рекао је Керн.

Избегличка кризе која је захватила свет због ових сукоба била је главна тачка разговора на самиту ЕУ на Малти. Присутни су констатовали да нису задовољни дневнимм редом нове америчке администрације у вези са овим питањем.

Док је критиковао интервенције покренуте од бивших америчких администрација, аустријски канцелар такође јеосудио недавни потез новоизабраног председника да забрани улазак у САД становницима седам муслиманских држава.

"Забрана против седам муслиманских земаља је веома проблематична. Требамо имати ове земље као савезнике у борби против радикалног ислама, а не да их дефинишемо као противнике", рекао је Керн.


Прошле недеље, Доналд Трамп је издао наредбу да се забрани улаз у САД за грађане Ирана, Ирака, Либије, Сомалије, Судана, Сирије и Јемена на 90 дана. Ова забрана је изазвала масовне протесте и депортације.


Шпански посланик Хавијер Цоусо рекао РТ да се земље ЕУ уједињене у својој критици политике адут је мигранте, јер су у супротности европске вредности. рекао је да разлога за страх у вези са Трамп, али је изразио забринутост да нова америчка администрација не може бити у потпуности на врху актуелних