Премијер Румуније неће поднети оставку „како би удовољио улици“

06-02-2017 08:36:26 | | Darko Bandic—AP/ vostok.rs |


Премијер Румуније Сорин Гриндеану изјавио је да неће поднети оставку „како би удовољио улици“ а да парламент, уколико то жели, може да изгласа неповерење Влади кроз демократску процедуру.

Гриндеану је то рекао за приватну телевизију „Антена 3“, након што је румунска влада повукла спорну уредбу којом се декриминализују многи случајеви корупције и због које су данима протестовали грађани широм земље.

​Упркос повлачењу спорне уредбе, око 500.000 људи изашло је синоћ, шести дан заредом, на улице Букурешта, али и других градова.

Учесници протеста, који и даље пристижу, траже оставку владе и расписивање ванредних избора. Наводи се да се само у Букурешту окупило око 300.000 људи.

Лидер владајуће Социјалдемократске партије Ливиу Драгнеа оценио је да Гриндеану мора да разговара са министром правде те земље Флоријаном Јордакеом и одлучи да ли ће да га задржи на тој позицији, пренео је Ројтерс.

Гриндеану је раније позвао министра правде да уместо уредбе припреми нацрт закона који ће бити послат у парламент, јавио је АП.

Он је позвао Министарство правде да у најкраћем могућем року покрене јавне расправе са свим политичким партијама и представницима цивилног друштва о спорним елементима повучене уредбе.

Демонстранти су након укидања уредбе поручили Гриндеануу и његовој левичарској влади да су на танком леду и да корупција мора бити искорењена.