Путин и Меркелова разговарали о ситуацији у Донбасу

08-02-2017 06:49:34 | | / vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин и немачка канцеларка Ангела Меркел разговарали су телефоном о ескалацији ситуације у Донбасу. Лидери две земље су изразили озбиљну забринутост због ескалације конфликта.

„Одржан је телефонски разговор председника Русије Владимира Путина и федералне канцеларке Немачке Ангеле Меркел. Разговарано је о ситуацији на југоистоку Украјине која се веома заоштрила последњих дана због провокаторских акција украјинске стране“, пише у саопштењу Кремља.

Наведено је да је изражена озбиљна забринутост због ескалације оружаног сукоба, који је резултирао жртвама и великом штетом на цивилној инфраструктури и стамбеним објектима у једном броју насељених места у Донбасу.

„Путин је скренуо пажњу Меркеловој на податке ОЕБС-а, као и изјаве званичних представника Кијева, који сведоче о покушајима украјинских снага безбедности да војним путем промене ситуацију на линији разграничења у своју корист“, наводи се у саопштењу Кремља.

„Јасно се види жеља кијевских власти да прекину реализацију Минског споразума, као и да искористе ’нормандијски формат‘ како би сакрили своје деструктивне кораке“, додали су у Кремљу.

Осим тога, руски председник и немачка канцеларка су се заложили за хитно успостављање режима прекида ватре.

Договорени су контакти министара иностраних послова и помоћника лидера у „нормандијском формату“ у блиској будућности, а затим и разговори о ситуацији на вишем нивоу.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут