Салман Ружди добитник Андерсенове награде за 2014.

20-08-2014 04:44:11 | | / mojenovosti.com |

Престижну Андерсенову награду која се сваке друге године додељује живим писцима чија су дела сврстана у трајну ризницу дечје књижевности, по одлуци жирија непрофитне организације IBBY (International Board on Books for Young People) за 2014.г. добио је прослављени енглески романописац индијског порекла Салман Ружди (1947).

У образложењу жирија се истиче да се нагарда Руждију додељује за „подударност магичне фантазије и дубоког реализма у његовим делиама„.

Свечана церемонија уручивања нагарде одржана је у Оденсу, родном граду славног данског бајкописца.

Њено краљевско величанство, грофица Монпеза, наследница краљевске круне Данска Мери, уручила је овогодишњем добитнику статуету „Ружнопг пачета„ коју је обликовао дански скулптор Стин Ринг.

Осим тога лауреату се предали чек на 500.000 данских круна (око 67.000 евра).

На свечаној цеременији Лауреат је причао публици о томе кад је он писао дела за младе читаоце увек је мслио на Андерсена и његово ствараштво.

Уручивањем награде почео је други део фестивала посвећеног животу и стваралаштву Ханса Кристијана Андерсена који ће трајати до 24. августа.

Андерсенова нагарада се најбољем дечјем писцу на свету додељује сваке друге године почевши од 1956., а десет година касније (1966.) додата јој је и номинација за најбољег сликара-илустратора. Међу добитницима су били и славни дечји писци као што су Астрид Линдгрен (Astrid Anne Emilie Lindgren, 1907-2002 ), Туве Јансон, (Tove Jansson, 1914-2001), Ђани Родари (Djanni Rodari, 1920-1980), затим Дејвид Амонд, Пауло Коељо, Патрисија Рајтсон, Џоан Роуленгс, Изабел Аљендес, Кетрин Патерсон...

Руждијев роман „Сатански стихови„ у коме је један од јунака муслиамнски пророк Мухамед, постао је један од наскандалознијих савремених светских писаца кога су у мусланским земљама подвргли остракизму, а некадшњи ирански ајатолах Хомени је аутора осудио на смрт и његова фетва је још увек правоснажна.


Бранко Ракочевић