УН: Израел прелази „танку црвену линију“

08-02-2017 07:31:28 | | / vostok.rs |


Нови израелски закон који омогућава ретроактивну легализацију око 4.000 кућа јеврејских насељеника изграђених на земљи у приватном власништву Палестинаца, прелази „танку црвену линију“, изјавио је представник УН за Блиски исток Николај Младенов и додао да тај закон представља „веома озбиљан преседан“, преноси АФП.

„Ово је први пут да је Кнесет (израелски парламент) легализовао окупирану палестинску земљу, посебно када се ради о приватној својини. То прелази веома танку црвену линију“, рекао је Младенов.

Према његовим речима, закон ствара могућност потпуног припајања Западне обале, чиме подрива „дводржавно решење“. Усвајањем закона расте и могућност да Израел буде процесуиран пред Међународним судом правде, на шта је упозоравало и израелско државно тужилаштво, додаје Младенов.

Истовремено, представник УН је позвао и на снажну међународну осуду легализације, али је одбио да критикује САД након што је администрација Доналда Трампа одбила да коментарише усвајање закона.

„Очито им је потребно да се консултују, то је ипак нова администрација која је тек почела да ради, и биће им потребни време и простор да установе своје политике“, рекао је Младенов.

Израел је синоћ усвојио закон о ретроактивној легализацији око 4.000 кућа јеврејских насељеника изграђених на земљи у приватном власништву Палестинаца, чије је најављивање усвајања изазвало забринутост међународне заједнице и гнев Палестинаца.

Очекује се да закон буде оспорен пред Врховним судом Израела, а могао би да наиђе и на бројне правне препреке.

Законом је предвиђено да власници земље, на којој су насеобине изграђене, буду обештећени новцем или земљом, чак и случајевима када не буду желели да пристану да се одрекну своје имовине.

Танјуг