Меркелова: Изградња „Северног тока 2“ може бити штетна за Украјину

08-02-2017 08:21:10 | | / vostok.rs |


Немачка канцеларка Ангела Меркел је током разговора у Варшави са премијером Пољске Бетом Шидло признала да изградња гасовода „Северни ток 2“ са политичког становишта може да буде штетна за Украјину, изјавио је званични представник пољске владе Рафал Бохенек.

„Канцеларка наглашава првенствено комерцијални аспект овог пројекта. Међутим, у разговору са премијером Пољске, она је изјавила да види и политички аспект који може да буде штетан за Украјину“, рекао је Бохенек за пољски радио.

Он је, такође, подсетио да је пољска влада првобитно имала негативан став према „Северном току 2“. „Он не служи за енергетску сигурност ЕУ, већ да учини Савез зависним од Русије. Изградња ’Северног тока 2‘ довешће до тога да ће Украјина бити још више у зони утицаја Русије“, подсетио је Бохенек на став Пољске.

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу две линије гасовода укупног капацитета од 55 милијарди кубних метара гаса годишње са обале Русије преко Балтичког мора до Немачке. Планира се да се нови гасовод изгради поред „Северног тока“.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут