Кина поручила САД-у да се подсете историје Другог светског рата

08-02-2017 11:35:19 | | / vostok.rs |


Министар спољних послова Кине Bанг Ји након изјаве САД о острвима око којих се споре Кина и Јапан посаветовао је америчку страну да се подсети историје Другог светског рата.

„Желим само да препоручим америчким пријатељима да се подсете историје Другог светског рата“, наводи Министарство спољних послова Кине речи Ванг Јиа, којима је он одговорио на питање новинара о могућем избијању војног конфликта између Кине и САД у Јужнокинеском мору и о томе коју шта Пекинг може да саопшти Вашингтону тим поводом.

Како је навео Ванг Ји, у Каирској декларацији из 1943. године и Постдамској декларацији из 1945. године јасно се наводи да је Јапан за време Другог светског рата био у обавези да врати Кини раније заузете територије, укључујући острва Спретли у Јужнокинеском мору. Шеф кинеске дипломатије је додао да је 1946. године Кина у сарадњи са америчком страном повратила суверенитет над острвима архипелага Нанша. Ванг Ји је нагласио да је након тога један број земаља незаконито заузео део острва архипелага Нанша, што је довело до напетости у Јужнокинеском мору.

Раније је државни секретар САД Рекс Тилерсон потврдио намеру нове администрације САД да и даље штити Јапан, укључујући спорна острва архипелага Сенкаку у Јужнокинеском мору. Он је нагласио да се тај архипелаг налази под јурисдикцијом Јапана и да се на њега односи пета тачка Споразума о узајамној сарадњи и гаранцији безбедности између САД и Јапана.

Односи између Кине и САД погоршали су се након што је Трамп у децембру узнемирио Пекинг својим телефонским разговором са тајванском председницом Цај Ингвен и претњама наметањем тарифа на робу увезену из Кине, подсећа британска агенција.