Железњак: Власти Црне Горе се плаше сопственог народа

11-02-2017 01:12:19 | | Сергеј Железњак / Илустрација: Александар Вилф / РИА Новости |


Политичке репресије којима су сада у Црној Гори изложени активисти Демократског фронта изазивају револт и показују да поједине црногорске партијске руководиоце обузимају паника и страх од народа због политике коју спроводе. То је изјавио Сергеј Железњак, заменик секретара Генералног савета странке „Јединствена Русија“ и члан Комитета Државне думе за међународна питања, у вези са хапшењем црногорског активисте Михаила Чађеновића и држањем у затвору раније ухапшеног Николе Бајчетића.

„У вези са новим драматичним догађајима у Црној Гори желим да изразим нашу солидарност и моралну подршку Михаилу Чађеновићу и Николи Бајчетићу, као и њиховим породицама и истомишљеницима из Демократског фронта, а такође свим слободољубивим грађанима Црне Горе револтираним деспотизмом власти према онима који се залажу за уставом гарантована права и демократске слободе својих суграђана“, рекао је Железњак.

Члан Комитета Државне думе за међународна питања скреће пажњу на то да су поједини црногорски руководиоци дуги низ година цинично користили и чак покушавали да продубе руско-америчке несугласице у циљу задовољавања својих властољубивих амбиција, заснованих на гушењу демократије, корупцији и криминалу. „Претходна америчка администрација Барака Обаме фактички је ишла у корак са појединим препреденим црногорским политичарима, затварајући очи на многобројне чињенице флагрантног кршења демократских права и слобода у Црној Гори. О томе упечатљиво сведоче отворени извештаји које су Комитету Сената САД за међународна питања 14. септембра 2016. године поднели Хојт Ји из Стејт департмента и Мајкл Карпентер из америчког Министарства одбране. У документу ниједан редак није посвећен насилном гушењу грађанских протеста у јесен 2015. године, уопште се не помињу многобројна корупционашка и кривична дела, између осталих и она за која постоји одлука Врховног касационог суда Италије, где фигурирају црногорски руководиоци и њихово најближе окружење, и ништа не пише о политичкој корупцији која цвета у Црној Гори и о очигледном нескладу између расположења црногорских грађана и личних амбиција њихових руководилаца који насилно увлаче Црну Гору у НАТО како би оправдали сопствене неуспехе“, нагласио је Железњак.

„Ослањајући се на подршку већине црногорског народа Демократски фронт се јуначки бори за одржавање Народног референдума о чланству Црне Горе у НАТО-у. Лидери Демократског фронта улажу велике напоре да истина о стварном стању у Црној Гори стигне до широких друштвених кругова и руководећих политичара Руске Федерације, Европске уније и Сједињених Америчких Држава. Уједно се Демократски фронт отворено и јавно залаже за успостављање непосредног и конструктивног руско-америчког политичког дијалога у вези са решавањем кризних питања у Црној Гори и на читавом Балкану. У контексту тих иницијатива као груба лаж се могу окарактерисати оптужбе упућене Демократском фронту за деловање које се тобоже коси са националним интересима. Те оптужбе упућују људи који су путем интрига и насиља дуги низ година ауторитарно владали и покушавали да тргују црногорским националним суверенитетом, лицемерно третирајући тај свој бизнис као „европску и евроатлантску будућност Црне Горе“. Тежњом да се оправда фијаско сопствене политике могу се објаснити и апсурдне и неумесне оптужбе против Русије које данас чујемо од појединих црногорских руководилаца који се понизно улагују НАТО-у“, истакао је руски парламентарац.

„Ми на примеру избора у САД и изборних процеса у Европи видимо да лидери патриотских снага и поред свих провокација и покушаја дискредитације добијају све већу подршку. Демократском фронту и свим његовим политичким партнерима и истомишљеницима желим да храбро преброде покушаје вршења притисака и застрашивања од стране оних који се противе организовању мирног и безопасног Народног референдума о питању чланства у НАТО-у. Такође им желим успеха на предстојећим изборима у Никшићу 12. марта. Уверен сам да ће народ Црне Горе моћи самостално да одреди своју будућност и да ће сви поштовати тај слободни избор нашег братског црногорског народа“, закључио је заменик секретара Генералног савета странке „Јединствена Русија“.