Србија наставља да развија и унапређује сарадњу са ОДКБ

11-02-2017 10:35:36 | | Министарство одбране Руске Федерације и ОДКБ/ vostok.rs |


Министар одбране Зоран Ђорђевић борави у службеној посети Руској Федерацији. Ђорђевић се данас у Москви састао са Валеријем Анатољевичем Семериковим, в.д. генералног секретара Организације уговора о колективној безбедности (ОДКБ), са којим је разговарао о унапређењу сарадње са том организацијом.

Министар Ђорђевић је у разговору нагласио да Србија наставља да развија и унапређује сарадњу са ОДКБ, као и билатералне партнерске односе са чланицама ОДКБ, а пре свега традиционално добре и пријатељске односе са Русијом, Белорусијом и Јерменијом. Надамо се да ће у наредном периоду, поред развијених односа у области одбране, доћи до унапређења и економских односа са овим партнерима, пошто настојимо да створимо што повољније услове за економски прогрес и привлачење страних инвеститора, истакао је Ђорђевић на састанку.


Министар је у разговору нагласио да су чланство у ЕУ и политика војне неутралности кључни циљеви спољне политике наше земље, али је такође поновио и то да се Србија неће придружити наметању санкција Руској Федерацији. Ђорђевић је посебно захвалио на помоћи коју чланице ОДКБ безрезервно пружају Србији у њеној борби за очување територијалног интегритета и суверенитета на простору Косова и Метохије.


Током разговора, министар одбране потврдио је намеру за учешће на активностима ОДКБ од заједничког интереса. В.д. генералног секретара ОДКБ подвукао је значај проширења сарадње у области борбе против тероризма и борбе против трговине наркотицима. Семериков је упутио позив да Република Србија као посматрач учествује у заједничким вежбама у 2017. години. Саговорници су се сложили да је потребно проширити нивое и области сарадње у складу са актуелним питањима глобалне и регионалне безбедности, као и да ће представници две стране учествовати на више планираних активности у овој години.


У наставку посете Москви, министар одбране Зоран Ђорђевић сусрео се са замеником министра одбране Руске Федерације, Александром Васиљевичем Фомином, као и са директором Федералне службе за војнотехничку сарадњу Руске Федерације, Дмитријем Јевгењевичем Шугајевим, са којима је разговарао о даљем унапређењу сарадње две земље у области одбране.


Ђорђевић и Фомин анализирали су резултате билатералне војне сарадње у 2016. години и разговарали о новим областима сарадње између оружаних снага Србије и Руске Федерације у наредном периоду. Посебна пажња је посвећена развоју србско-руских односа у области војно-техничке сарадње и испоруци наоружања и војне опреме.


Министар Ђорђевић и заменик министра Фомин разменили су мишљења и о бројним актуелним питањима глобалне и регионалне безбедности.