Чепурин: Русија подржава Србију у спречавању стварња вештачке косовске псеудодржаве

12-02-2017 07:55:08 | | / vostok.rs |

Десетог фебруара 1549. цар Иван Грозни успоставио је Изасланички ресор као посебну установу која се бавила спољнополитичким стварима. Данас је наш рођендан


Дипломатија је стара као свет. У овом или оном облику постојала је одувек. Руска дипломатија води своје порекло од билатералног уговора „О миру и љубави“ 860. године са Византијским царством, захваљујући чему је Русија први пут добила међународно признање. Десетог фебруара 1549. цар Иван Грозни успоставио је Изасланички ресор као посебну установу која се бавила спољнополитичким стварима. Данас је наш рођендан.

У Министарству спољних послова Русије радио је читав низ истакнутих дипломата. Један од њих је кнез Александар Горчаков, који је био министар од 1856. до 1882. године. У најтежем периоду за Русију постигao je невероватан успех.

Узгред речено, најистакнутији министри иностраних послова Русије су радили дуго: Горчаков – 25 година, Георгиј Чичерин – 12, Вјачеслав Молотов – 13, Андреј Громико – 28 година. „Дугог века“ је и садашњи министар Сергеј Лавров – ради четрнаесту годину. Мање успешни су одлазили већ после неколико месеци, на пример Лав Троцки. Интересантно је да ово правило донекле важи и за србско-југословенску дипломатију: два министра „дугог века“ су Никола Пашић и Коча Поповић.

У руској спољнополитичкој служби радило je више великих писаца и песника – Александар Пушкин, Александар Грибоједов, Фјодор Тјутчев, Алексеј Толстој. И у Србији видимо исто – Иво Андрић, на пример, а уз њега Бранислав Нушић, Милош Црњански и други. Један од главних задатака дипломате je – да пише кратко и јасно. То је добра школа!

Не знају баш сви да је Сергеј Лавров аутор више стихова и песама. Он и његов србски колега добро певају, али ипак одвојено.

Посебност руске дипломатије јесте у томе да њена реч има значајну тежину практично у свим питањима међународног живота – од нуклеарног разоружања до регионалних и билатералних питања. То је велика одговорност, а и добра вежба за дипломате.

Од почетка 19. века представници Русије активно су помагали ослободилачким покретима балканских народа. Следеће године славимо 180. годишњицу од дана успостављања руско-србских дипломатских односа. Руски конзули су бранили интересе србског становништва од османског безакоња. Русија је пружила огромну помоћ Београду током Првог и Другог светског рата. Совјетски Савез је одржавао добре односе с Покретом несврстаних и Београдом као лидером овог покрета. Србија са своје стране увек је била земља с мушким карактером, поуздани партнер.

Данас Русија подржава Србију у спречавању трајних покушаја да се створи вештачка косовска псеудодржава, која се претворила у расадник криминалитета, а протерала је из покрајине хиљаде Срба. И не обазире се баш на Брисел, што доказује безочна опструкција споразума о успостављању ЗСО.

Ценимо настојање србског руководства да доследно развија билатералну сарадњу са Русијом. Подржавамо тесне контакте с нашим колегама у МСП Србије, које врло поштујемо и ценимо. Руске дипломате су захвалне обичним Србима на гестовима љубави и поштовања, које ми овде осећамо на сваком кораку.

Сигуран сам да даље јачање Русије, њен енергичан економски развој, јесу велика шанса и предност за Србију.

Амбасадор Руске Федерације у Србији
Александар Чепурин