САД: Наш циљ на Балкану су слобода и мир

12-02-2017 09:18:48 | | / vostok.rs |


Директор Канцеларије за Југоисточну Европу у Стејт департменту Метју Палмер изјавио је да не верује да ће политика САД према Балкану бити другачија од досадашње, која је подразумевала посвећеност Америке овом региону и помоћ Балкану на путу европских интеграција.

Одговарајући на питање поводом појединих идеја које провејавају у јавности у региону да би могло доћи до договора између Доналда Трампа и Владимира Путина, а по којима би се Америка одрекла Балкана као сфере свог утицаја, он је рекао да није видео ништа налик томе код било ког америчког званичника.

„Све у вези с таквим идејама ми звучи као спекулативна фикција“, рекао је Палмер за данашњу „Политику“.

Он је истакао да се политика САД према региону није мењала у протеклих, 20-25 година, независно од тога да ли је власт у Вашингтону држала демократска или републиканска администрација, и да је то због тога што се америчка политика заснива на америчким интересима и америчким вредностима који опстају и не мењају се сваком променом администрације.

„Због тога бих рекао да је доследност пре него променљивост кључна реч која обележава нашу дипломатију, а самим тим и дипломатију према Балкану. Немам разлога да мислим да је она другачија данас него што је била пре два месеца“, истакао је Палмер.

Упитан да ли ће доласком Трампове администрације доћи до промене политике према Србији он је поново указао на константу америчког приступа Балкану.

„Наш циљ у Европи су слобода и мир, и то подразумева интеграцију земаља Западног Балкана у европске институције. Циљ Србије је да постане пуноправна чланица ЕУ, а тај циљ подржавају САД“, поручио је Палмер додајући и да је нормализација односа са Косовом део тог циља.

„Потребно је да дође до напретка у бриселском дијалогу како би дошло до напретка на путу евроинтеграција“, рекао је Палмер и истакао да нема ниједан разлог да верује да ће доћи до промене америчког приступа том питању.

Он је пренео и да је премијеру Александру Вучићу и министру Ивици Дачићу поручио да САД желе да унапреде сарадњу и партнерство са Србијом и да је заједнички интерес промовисање интереса Србије, а то је пре свега чланство у ЕУ као и спровођење реформи које су неопходне за постизање тог циља.

„Нагласио сам им да у настојању да изграде што боље односе са Приштином могу без задршке да рачунају на наш партнерски однос“, навео је Палмер.