Штајнмајер: Немачка за многе постала сидро наде у свету

12-02-2017 08:24:33 | | / vostok.rs |


Франк Валтер Штајнмајер изабран је за новог председника Немачке, а после објављивања резултата гласања у парламенту поручио је да ће се залагати за дијалог и демократију у садашњим бурним временима, али и да ће стати на пут растућим популистичким тенденцијама.

„Будимо храбри, јер онда не морамо да се бојимо будућности", истакао је он, прихватајући петогодишњи председнички мандат, преноси АП.

Штајнмајер је рекао и да се свет суочава са тешким временима, али да Немачка, као функционална демократија, има одговорност да се бори за стабилност.

„Није ли заправо дивно што је ова Немачка, наша тешка отаџбина, што је ова земља за многе постала сидро наде у свету, након што је превазишла ратове и тоталитаризам", констатовао је нови председник.

Он је, такође, обећао да ће се супротставити „свима онима који мисле да у свету који постаје тежи решења морају постати једноставнија", преноси АФП.

„Одговори ће остати тешки, а ја мислим да се најбољи одговори могу наћи у демократији", истакао је Штајнмајер у изјави телевизији АРД убрзо након гласања.

Немачка канцеларка Ангела Меркел међу првима је честитала Штајнмајеру избор за председника и изразила уверење да ће он бити одличан у тој улози и да ће имати подршку велике већине народа.

„Имам поверења у њега као председника наше земље у овим тешким временима… Ово је добар дан за Немачку", истакла је она, преноси Ројтерс.

Штајнмајер (61), донедавно шеф немачке дипломатије из Социјалдемократске партије левог центра, великом већином гласова изабран је данас за председника у немачком парламенту, а на тој функцији биће у наредних пет година почев од 19. марта.

Након што је председник Бундестага Норберт Ламерт објавио резултате гласања, сви представници су устали аплаудирајући му, изузев неколико десетина чланова популистичке странке Алтернатива за Немачку, преноси Ројтерс.

Штајнмајер је био заједнички председнички кандидат владајуће коалиције ЦДУ/ЦСУ и СПД.

Танјуг