У Ирану пронађен гроб стар око 1.500 година

14-02-2017 09:35:01 | | / vostok.rs |


У провинцији Лорестан на западу Ирана археолози су нашли гроб стар око 1.500 година у коме је сахрањен мушкарац двометраш, за кога се верује да је живео у време династије Сасанида. Научници су такође нашли и многе предмете који датирају из времена династије Ахеменида и Партијског царства.

„Током последњих дана истраживања локалитета у пределу Чиа сабз у провинцији Лорестан, нађени су предмети из епохе Ахеменида“, изјавио је руководилац тима археолога Ата Хасанпур. Научници су међу другим ископинама пронашли гроб старца који је био два метра висок и претпоставља се да је живео у време владавине династије Сасанида (224–651. године пре нове ере), јавља иранска агенција „Мехр“.

Хасанпур је додао да су новопронађени предмети први материјални споменици културе из периода епохе династије Ахеменида (отприлике 705–330. године пре нове ере) на просторима иранске провинције Лорестан.

​Након додатне анализе, историчари су утврдили да све нађено керамичко посуђе, као и камено оруђе за рад, потиче из епохе Ахеменида.

„На северу региона Чиа сабз пронађено је тело старца у гробници оивиченој са четири глинена зида и покривеној великим каменим плочама“, изјавио је Хасанпур.

Према његовим речима, дужина гробнице износи 2,25 метара и претпоставља се да је човек сахрањен у њој био прави горостас висок више од два метра.

Недалеко од гробнице овог дива, археолози су нашли древно гробље где су сахрањена махом деца.

Археолози су пронашли и керамику која потиче из периода Партијског царства — древне иранске цивилизације која се налазила у североисточном делу данашњег Ирана, али је на свом врхунцу покривала целокупну његову површину, као и површине данашњих држава: Јерменије, Ирака, Грузије, источне Турске, источне Сирије, Туркменистана, Авганистана, Таџикистана, Пакистана, Кувајта, обалски део Саудијске Арабије у персијском заливу, Бахреина, Катара и Уједињених арапских емирата.

„Током последњих дана наших ископавања, нашли смо и собу која је служила као остава за храну“, каже Хасанпур.

Осим керамике, историчари су нашли и остатке два стуба. Према речима Хасанпура, по свему судећи, ту је постојала читава сала са стубовима која је највероватније служила као церемонијална просторија.