Формат преговора о Сирији у Астани ће бити као прошли

14-02-2017 10:19:32 | | AFP Photo/Kirill Kudryavtsev/ vostok.rs |


Формат преговора о Сирији у Астани 15. и 16. фебруара вероватно ће бити исти као и састанак у јануару, изјавио је министар спољних послова Казахстана Кајрат Абдрахманов.

„Формат преговора предвиђа и билатералне и мултилатералне разговоре. Мислим да ће овде бити одабран исти формат као и у јануару“, рекао је министар.

Преговори о Сирији одржани су у Астани 23. и 24. јануара. Њихов иницијатор био је председник Русије Владимир Путин, који је предложио да се, поред Женеве, у Астани створи додатна платформа за разговор о сиријском мировном процесу. Предлог су подржали председници Турске и Казахстана.

Преговори о Сирији у Астани, који ће се одржати 15. и 16. фебруара представљају припремну фазу за наставак преговора у Женеви, изјавио је Абдрахманов.

„Астански процес представља реално постојећу и истовремено озбиљну, припремну фазу за наставак женевских преговора“, истакао је он.

Што се тиче учесника на преговорима о Сирији, у Астани ће биће пет представника УН, а још увек нема информација о учешћу САД, изјавио је Абдрахманов.

„У овом тренутку имам информацију да ће Уједињене нације имати пет представника, а још увек није стигла информација о САД“, рекао је Абдрахманов.

Од турске стране се ускоро очекује податке о учешћу делегације оружане сиријске опозиције на преговорима у Астани, додао је он.

„Турска ће, такође, ускоро пружити информације о саставу своје делегације, а очекујемо од турске стране информације о учешћу делегације оружане сиријске опозиције“, рекао је казахстански министар.


Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут