Протокол о приступању Црне Горе НАТО-у ратификовале 24 земље

14-02-2017 12:24:56 | | / vostok.rs |


Протокол о приступању Црне Горе НАТО-у већ су ратификовале 24 земље-чланице НАТО-а, приступање земље НАТО-у такође подржавају САД, али одлуку о року ратификације протокола треба да донесе амерички Сенату, рекао је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

„Радимо на процесу ратификације. Неопходно је да га ратификује 28 парламената. Засад су га ратификовала 24 парламента“, рекао је Столтенберг новинарима.

Коментаришући рокове ратификације протокола у САД, он је додао: „Протокол о приступању треба да ратификује Сенат“. „Није било сигнала који указују да америчка администрација не подржава ратификацију, ратификација је добила подршку две партије у Сенату, подржава је међународни одбор, али не могу да говорим у име Сената САД“, истакао је генерални секретар НАТО-а.

Земље НАТО-а потписале су протокол о приступању Црне Горе Алијанси 19. маја 2016. године, што јој даје статус посматрача на заседањима. Након ратификације протокола од стране свих држава-чланица Црна Гора ће постати пуноправни члан НАТО-а.

Украјина

НАТО још није увек није донео коначну одлуку о одржавању седнице Савета НАТО-а у Украјини, њен датум још није одређен, изјавио је Столтенберг.

„Управо смо добили позив за одржавање састанка Северноатлантског савета у Украјини и захваљујемо се за овај позив. Разматрамо наш распоред да бисмо одредили датум. За сада није донета коначна одлука, али разматрамо могућност такве посете“, рекао је Столтенберг уочи састанка министара одбране 28 земаља-чланица НАТО-а.

Генерални секретар НАТО-а састаће се са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровим на безбедносној конференцији у Минхену, како би разговарали о ситуацији у Украјини и мерама за спречавање ескалације напетости и бољег разумевања и предвидљивости, рекао је он новинарима.

„Састаћу се са министром спољних послова Лавровим на маргинама безбедносне конференције у Минхену. То ће бити корисна платформа за наставак дијалога са Русијом. И радујем се овом сусрету“, рекао је Столтенберг.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут