Немачка, Италија и Француска: Ограничити инвеститоре из земаља које нису чланице ЕУ

15-02-2017 08:27:27 | | / vostok.rs |


Треба ограничити делатност инвеститора из земаља које нису чланице у ЕУ због страха од могуће препродаје европских инвестиционих технологија, наводи се у писму које су европској комесарки за трговину Сесилији Малмстром послали министри економије Немачке, Италије и Француске, преноси Ројтерс.

„Нас брину одсуство симетричних приступа (у земљама које ограничавају инвестиције из ЕУ) и могућност продаје европских изума са чим за сада не можемо да се боримо, јер недостају ефикасни инструменти“, указују аутори писма.

Министри економија посебно су се пожалили на ограничења у сфери државних набавки са којима се суочавају европски инвеститори у неким земљама изван ЕУ. У исто време, према њиховим речима, тржиште ЕУ је „отворено за страну конкуренцију“.

У вези са тим, министри су предложили ЕК да чланицама ЕУ д право да блокирају стране инвестиције или да уводе ограничења на њих.

„Закони ЕУ онемогућавају земљама да ставе забрану на иностране инвестиције које представљају претњу по државну безбедност и јавни поредак. Потребно је обезбедити и додатну заштиту која би се заснивала на узимању у обзир економских критеријума, а коју би морала да одобри Европска комисија.“