Мистура: Подела Сирије на зоне утицаја био би најгори могући сценарио

15-02-2017 07:08:21 | | / vostok.rs |


Учесници преговора у Женеви за решавање сиријске криза треба да се фокусирају на развој новог устава Сирије и одржавања општих избора, изјавио је специјални представник генералног секретара УН за Сирију Стафан де Мистура.

„Имамо план преговора који је одређен тачкама резолуције УН. У њој се говори о формирању владе, стварању новог устава и одржавању избора. Ми ћемо га се придржавати, иначе ћемо отворити Пандорину кутију“, рекао је Де Мистура новинарима у Риму након састанка са министром спољних послова Италије Анђелином Алфаном.

„Што се тиче Женеве, остају два питања: ко ће учествовати и ко је опозиција, јер је неопходно да влада нема алиби да каже ’то није та опозиција‘“, рекао је Де Мистура.

Подела Сирије на зоне утицаја био би најгори могући сценарио, изјавио је Мистура.

„Могућа подела Сирије на зоне утицаја била би најгора опција. Зато што знамо да то може да доведе до наставка вишегодишњег грађанског рата и нестабилности. Уједињене нације ни у ком случају не намеравају да подрже овај процес“, истакао је Де Мистура.

То, међутим, не значи да нацрт устава не може да се бави питањем децентрализације власти о којем тек треба да се расправља, додао је он.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут