Изложба Ксеније Симонове у Београду: Волим ову земљу и њене невероватне људе

16-02-2017 09:13:25 | | / vostok.rs |


Уметница Ксенија Симонова, која помоћу песка прави уметничка дела - анимиране филмове, посетиће следеће седмице Србију. Симонова је наступала у преко 40 земаља света, а до сада је направила неколико стотина анимација од песка.

Крајем 2016. године Ксенија Симонова представила је анимацију "Живела Србија!", која је преко интернета имала фантастичан успех.

Ксенија је у више наврата у интервјуима говорила да су Срби велики народ, бескрајно талентовани, добри и флексибилни, а идеја о стварању овог рада, каже Ксенија, дошла је одавно.

Управо због "пешчане приче" "Живела Србија", Ксенија ће посетити Србију. Питали смо Ксенију одакле потиче љубав према Србији и лепе речи које према њој стално упућује.



Ксенија Симонова: Пешчана прича "Живела Србија" говори о животу велике земље која чува своју веру, поштује претке и која је способна да се радује и пева упркос проблемима са којима се суочава. Анимацију сам направила после путовања по градовима и посетама манастирима Србије. Волим ову земљу и њене невероватне људе!

Љубав Ксеније према Србији је почела у детињству, и то са филмовима Емира Кустурице, којег сматра највећим генијем 20. и 21. века. Многе "пешчане приче" Ксенија је такође створила под утицајем србског редитеља. Једна пешчана слика посвећена је њему и назива се "Хвала Емире!"

Након завршетка рада на анимацији "Живела, Србија," Ксенија је направилаа низ појединачних пешчаних слика и увезавши их у једну целину назвала "Моја Србија". Анимација је комбинација различитих стилова - реализма, где је Ксенија приказала специфичне пејзаже, одређена места која је посетила током њеног путовања у Србију - градова и манастира. Такође и надреализма, којим је Ксенија створила већину њених дела. Надреализмом приказује варијацију на тему стварних догађаја у историји Србије или оживљава слике фантазије, рођене у машти уметнице током посете Србији.

Посебност изложбе је то што од "живе" слике на екрану, гледалац види, како се надовезује следећа, као и наставак приче, а њен наставак у већини случајева је неочекиван и непредвидив. Понекад једна слика постаје кроз транзицију у реалном времену те улази у другу и чини је видљивом на екрану.

Ксенија Симонова:Најомиљеније су ми две српске песме - " Тамо далеко "- песма из Првог светског рата, и "Ђурђевдан" ("Дан Светог Ђорђа") - песма из Другог светског рата, која говори о љубави, која не може да сломи затвореника у концентрационим логорима, најужаснијим догађајима. Ову песму много волим, и она је у филму Емира Кустурице "Дом за вешање", али на ромском језику. Постоје и на пољском, па чак и на арапском! Али на србској верзији, она говори о Србији, као и њеној историји. Сва се најежим. Срби су вероватно једини братски народ за нас и нико у Европи, осим њих, није прошао тако ужасне и крваве путеве... Живела Србија! "

Изложба Ксеније Симонове у Београду ће трајати од 20. фебруара до 02. марта 2017. године, а свечано отварање уз присуство Симонове ће бити одржано 25. фебруара с почетком у 18:00 часова у галерији „Прогрес“.

У недељу 26.2.2017. у 12:00, Ксенија Симонова ће наступити у малој сцени Народног позоришта. Изложбу ће увеличати и музички програм Иване Жигон и хор „Косовски божури“, као и Хор слависта.

Вања Савићевић