Ђаволова библија изложена у замку у Потштејну

24-08-2014 06:51:01 | | / mojenovosti.com |

Научници досад нису успели да прочитају и протумаче књигу која носи наслов „Codex Gigas„ (Ђаволова Библија). Рукопис ове књиге није само најтајнаственији, него и највећи од свих који постоје на свету.

Фолио је тежак 75 килограма, а за производњу пергаментних листова било је потребно око 160 магарећих кожа. У идеалном стању до наших дана је сачувано само 329 страница текста. Неко је некад из рукописа изрезао осам листова.

Како сматрају експерти, „Codex Gigas„ je настао почетком XVIII века захваљујући монасима –преписивачима из бенедиктанског манастира чешког града Подлажице.

Шта је управо описано у овом рукопису-раритету, до даншњег дана још ником није успело да одгонетне.

Свој громогласни „ђаволски„ назив манускрипт је добио по застрашјућем цртежу у боји на 577. страни на којој су изображени ликови злих духова.

Овај древни рукопис излажу, врло ретко, пошто му смета светлост за даље одржавање, а од 2007. г. у власништву је Швеђана.

Раније је овај раритет чуван у једном руднику, одакле је у време сталних ратова вођених у Европи тога доба 1648. г. украден и пренет у Стоклхом где се и дан данас чува у Шведској краљевској библиотеци.

Уникат рукописа „Codex Gigas „ може се видети на изложби приређеној у дворцу Потштејн, Шведска, која ће бити отворена до краја августа.

Бранко Ракочевић