Матис: Чланица НАТО-а морају да покажу да подржавају заједничку одбрану

18-02-2017 07:52:09 | | / vostok.rs |


Ако Европљани не желе да виде да Америка полако одбија да испуњава све обавезе, онда владе земаља-чланица НАТО-а морају да покажу да подржавају заједничку одбрану“, захтевао је министар одбране САД Џејмс Матис у Бриселу. Заменик председника Комитета за одбрану Доњег дома Парламента Чешке Александар Черни сматра да ово ипак није ултиматум.

„Не бих рекао да је захтев Матиса на затвореном састанку министара одбране земаља-чланица Алијансе био ултиматум“, сматра Черни и подсећа да је свим чланицама сугерисано да се до краја године потруде да издвоје чувена два одсто од БДП-а за финансирање чланства у НАТО-у.

„До два одсто би до краја године можда могло да постигне дест до петнаест држава НАТО-а. Чешка свакако не може. И, уопште, сматрам да тих чувених два одсто уопште није неопходно. Ми конкретно можемо да постигнемо такав резултат тек 2025. године. А шта ако се до тада промени ситуација у свету и односи САД и Русије се нормализују или чак и између Вашингтона и Пекинга ствари крену набоље?! Могуће је да ће да се испостави да је један одсто давања у заједничку касу Алијансе сасвим довољно“, закључује заменик председника Комитета за одбрану Доњег дома Парламента Чешке.

Черни додаје да Чеси схватају да без САД, НАТО губи смисао постојања. Ако САД и Канада изађу из Алијансе, онда ће можда доћи до стварања некаквог европског војног савеза, али свакако потпуно другачијег од НАТО-а и са потпуно другачијим амбицијама.