Зигмар: Искористи утицај на сукобљене стране у Донбасу за успостављање примирја

18-02-2017 08:41:28 | | / vostok.rs |


Шеф немачке дипломатије Зигмар Габријел изјавио је да не сматра да је у овом тренутку неопходно ширити „нормандијски формат“ укључивањем представника САД у преговоре, као и да су амерички партнери с тим сагласни.

„Указали смо на то да је блиски контакт са САД неопходан, али сматрамо да овакав формат треба да буде сачуван“, рекао је Габријел у суботу након састанка „нормандијске четворке“ на нивоу министара иностраних послова, одржаног на маргинама Минхенске конференције о безбедности.

И шеф француске дипломатије Жан Марк Еро изјавио је да у овом тренутку не види алтернативу „нормандијском формату“ за решавање кризе у Украјини.

Министри „нормандијске четворке“ договорили су се у суботу да искористе утицај на сукобљене стране на истоку Украјине за успостављање примирја у оквиру договора раније усвојених на нивоу трилатералне контакт групе, рекао је Габријел новинарима и додао да је реч о увођењу примирја од 20. фебруара.

Медији редовно објављују информације о могућности проширења „нормандијског формата“, у којем учествују Русија, Украјина, Немачка и Француска, укључивањем других земаља, а пре свега Америке, у процес мировног решавања кризе на истоку Украјине.

Министарски састанак „нормандијске четворке“ одржан је у суботу на маргинама Минхенске конференције о безбедности и трајао је око један сат. У разговорима су учествовали шефови дипломатија Русије, Немачке, Француске и Украјине – Сергеј Лавров, Зигмар Габријел, Жан Марк Еро и Павел Климкин.

Према речима Зигмара Габријела, у наредних неколико седмица биће одржан нови састанак „нормандијске четворке“.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут