Порошенко: Признавање докумената ДНР и ЛНР доказ руске окупације

18-02-2017 09:12:55 | | / vostok.rs |


Украјински председник Петро Порошенко назвао је декрет председника Русије Владимира Путина о признавању докумената житеља ДНР и ЛНР у Русији „нарушаањем међународног права“.

„Ја сам информисао потпредседника САД Мајкла Пенса о недавној одлуци председника Путина да призна пасоше окупираних територија, такозване Доњецке и Луганске народне републике, за мене је то нови доказ и руске окупације и руског нарушавања међународног права“, рекао је Порошенко новинарима након састанка с Пенсом на маргинама Минхенске конференције о безбедности.

Украјински председник је изјавио да га је председник САД уверио да је Украјина међу приоритетима нове америчке администрације.

„Још једном сам добио снажан сигнал о томе да су САД уз Украјину“, рекао је Порошенко.

Порошенко је додао да је с америчким потпреседником разговарао о могућностима координисања дејстава усмерених на решавање кризе на југоистоку Украјине.

„Детаљно смо разговарали о координацији наших дејстава и планова, процеса који се догађају на истоку наше земље, о координацији дејстава у вези с ефикасним корацима и формирању украјинског дневног реда у преговорима с Русијом“, рекао је Порошенко.

Министарство иностраних послова Украјине саопштило је да осуђује указ руског председника о признавању докумената издатих на територији Доњецке и Луганске области које нису под контролом кијевских власти.

„Украјина одлучно осуђује и не признаје указ Кремља о признавању такозваних докумената издатих на територији Доњецке и Луганске области Украјине“, наведено је у саопштењу.

Министарство ову одлуку Русије оцењује као „дефакто признавање нелегалних органа власти у Донбасу“.

У саопштењу се наводи да Русија „поново нарушава државни суверенитет и територијалну целовитост Украјине, своје међународне обавезе, фундаментално нарушава Мински споразум“.

Украјинска страна позива међународне партнере да „појачају притисак на Русију са циљем стабилног испуњавања договора из Минска и враћања на међународни правни терен“.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут