Монтебур: Француска неће следити економску политику коју ЕУ намеће Немачка

25-08-2014 12:58:31 | | Факти, фото: Факти/ mojenovosti.com |

Министар економије Француске Арно Монтебур оштро је критиковао економску политику Европске уније коју, како је нагласио, подржава Немачка.

Истовремено је саопштио да његова земља више нема намеру да следи ту политику.

„Мора се говорити о свом незадовољству. Немачка је и даље у замци оштре економије коју је проширила на целу Европу” – рекао је Монтебур француском дневном листу Le Monde.

Монтебур је истовремено критиковао и пасивност Немачке у пружању подршке Европској централној банци за вођење монетарно-кредитне политике еврозоне. Притом је указао да немачки политичари затварају очи пред приоритетним проблемима Европске уније.

„Данас се присталице оштре политике боре са инфлацијом која ишчезава, али заборављају да се боре са суштинским проблемима, какав је масовна незапосленост” – упозорио је Монтебур.

Економске мере, које у ЕУ и еврозони подржава Немачка, укључују смањивање буџетских расхода због кризе. Неке земље ЕУ, посебно Француска и Италија, такву буџетску политику сматрају преоштром и залажу се за повећање државних расхода.

Процењује се да је Монтебурова изјава дошла због немачког игнорисања молбе Франсоа Оланда да ЕУ промени економску политику ради стимулисања привредног раста.

Економија Француске налази се у стагнацији, а њен председник је недавно објавио да ће њен раст у 2014. бити мањи од један одсто.