Отворен 49. Кочићев збор

25-08-2014 01:42:13 | | РТРС, фото: СРНА/ mojenovosti.com |

У бањалучком парку "Петар Кочић" синоћ је свечано отворен 49. "Кочићев збор".

Положени су вијенци на споменик Кочићу, а у умјетничком програму наступили су пјесници, етно група "Траг", гудачки квартет Академије умјетности, КУД "Веселин Маслеша" и оркестар Здравка Ћосића.

Манифестацију је отворио предсједник Народне скупштине Републике Српске, Игор Радојичић који је рекао да Кочићева дјела и данас живе и да се може повући паралела тога времена са садашњим.

"И данас на овим просторима влада једна врста протектората, води се прича о језику и народу, али све је то Република Србска превазишла и превазићи ће и убудуће", поручио је Радојичић.

Предсједник Организационог одбора "Кочићевог збора" Витомир Поповић рекао је да Кочићева дјела потпуно личе на данашње вријеме, али да су добра поука једног великог патриоте свом народу.

Прије отварања манифестације, пјесници и предсједник Организационог одбора положили су вијенац на споменик Петру Кочићу у истоименом бањалучком парку.

У Бањалуци је синоћ, у оквиру 49. "Кочићевог збора", свечано отворена изложба радова са Ликовног саборовања "Змијање 2014", на којем су у протеклих седам дана у Бронзаном Мајдану код Бањалуке учествовали умјетници из Републике Српске и Србије.

Централна свечаност 49. "Кочићевог збора" биће одржана у недјељу, 31. августа, у Стричићима, гдје ће бити уручена овогодишња Кочићева награда и награда "Змијањче".