Канатарионово уље – Рецепт како се прави уље од кантариона

25-08-2014 02:51:58 | | Башта Балкана/ КоДрен/ mojenovosti.com |

Лековито деловање кантариона

Кантарион има многострану лековитост те је већ у старом веку била веома омиљена. Диоскорид је описао неке њене лековите ефекте, Плиније Секунд спомиње је у веома похвалном светлу а не мање и грчки лекар Гален.

Paracelsus је био велики присталица кантариона и препоручивао је као лековиту биљку за чишћење рана и крви. Kneipp, Bohn, Flamm, Eckstein, Madaus и други надопунили су њену лековиту вредност тако да је кантарион, упркос свим анорганским лековима и даље задржала истакнуто место у природном лечењу.

Кантарион је биљка за ране јер има својства да умирује болове и да стеже; она је хваљена као изврстан лек за живце а делује на смањење грчева као и на растварање слузи. Пре свега се препоручује уље од кантариона против опекотина, свежих рана које крваре, повреда мишића, излива крви, нагњечења ткива и за лечење бубуљица, чирева отока. Уље од кантариона веома је добро као средство за негу коже, како код нечистоће и испуцале коже, тако и код суве љускаве коже и др.

Припрема уља од кантариона

Уље од кантариона толико је познато и омиљено да се због велике потребе нуде и лошији производи. Ти „специјалитети“ највећим су делом фалсификовани, обојени бојом алканин и због тога безвредни. Најсигурније ће проћи онај који тај природни лек припреми сам. Припрема је сасвим једноставна, а уље од кантариона треба бити на располагању у сваком домаћинству, тим више што његова лековитост траје и до 2 године.

Биљка кантариона се сакупи и свежа донесе кући. Да бисте били уверени да сакупљате заиста праву биљку а не неку сличну другу врсту која нема лековитости, треба листове поближе погледати јер су они код кантариона ситно избушени а и цветове треба међу прстима сатрти па ће се обојити крваво-црвеном бојом. После скупљања треба опрезно скинуте листове и цветове ставити у једну пространу боцу са широким грлом, и преко тога прелити 3-4 пута већу количину најфинијег маслиновог уља.

После тога се боца добро зачепи и стави на сунце да стоји 6 до 7 недеља. Садржај боце се чешће промућка. Ако је лето кишно и није сунчано, боца се стави на топло место у близини штедњака. После тог времена уље ће попримити светлоцрвену боју. Сада се читав садржај боце прелије кроз чисту крпу и добро исцеди остатак биљке. Ако се сада након поновог стајања показе на површини водени слој, треба га скинути гуменом цевчицом. Тиме је, на тако једноставан начин, увек у кући на располагању један од најбољих природних лекова.

Треба још споменути да је ово уље, узимано кашиком, безболни лек против цревних глиста. С обзиром да ово уље лагано затвара, морају особе које нагињу затвору ускоро након узимања узети средство за побољшање столице (крушина, рабарбара, сена и др.).

Осим већ набројених могућности примене уља од кантариона као средства за ране и негу коже, оно је и одлично средство за масажу код крстобоље (лумбаго), болова изазваних гихтом и реуматизмом, ишчашења и болова у леђима.

Унутрашња примена кантарионовог уља

Уље од кантариона може се узимати и као лек изнутра и то 10-15 капи на пола чајне кашике воде а не на шећеру. У оваквом облику примењује се код болова у трбуху, колика, упале црева, код неконтролисаног мокрења у кревет деце или одраслих и код прекомерне слузи у плућима (катар).

Уље од кантариона треба увек чувати на тамном месту а најбоље је да се уље након припреме улије у тамну боцу.