Признавање докумената ДНР и ЛНР у складу са међународним правом

21-02-2017 07:24:06 | | / vostok.rs |


Указ председника Русије Владимира Путина којим се признају документи грађанима Донбаса у потпуности је у складу са међународним правом, саопштено је из Министарства спољних послова Русије.

Како се наводи, међународно право не брани ниједној земљи да призна документе којим се регулишу права и слободе грађана, издате од стране власти које нису међународно признате. Ту чињеницу потврђује и Међународни суд УН, као и Европски суд за људска права.

Министарство такође истиче да су у питању привремене мере, које су уведене док се ситуација у народним републикама Доњецка и Луганска не регулише у складу са Минским споразумом.

Тим поводом се огласио и ОЕБС, који је изразио забринутост јер се указ руског председника, како тврде, коси са процесом проналаска мирног решења на југоистоку Украјине.

У овој међународној организацији сматрају да документи издати на сувереној територији Украјине могу да важе искључиво уколико тамошње власти уживају подршку међународне заједнице.

„ОЕБС подржава напоре да се нормализује статус грађана који живе на тој територији, као и да се омогући слобода кретања, али једнострани потези попут ових могу нанети штету процесу решавања кризе“, истиче се у саопштењу.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут