Русија уводи нова правила за рејтинг агенције

26-08-2014 12:37:42 | | Тањуг/ capital.ba/ mojenovosti.com |

Међународне агенције за кредитни рејтинг мораће убудуће да оснивају зависна предузећа у Русији, умјесто досадашњих представништава и филијала.

Такође ће морати да добију акредитацију централне банке, пише лист Комерсант, позивајући се на текст приједлога закона.

Руска централна банка је бонитетним агенцијама послала радну верзију тог документа, који би требало да одговарајућем тржишту у Русији да посебну законодавну основу.

До сада у Русији није постојао посебан закон који је регулисао рад рејтинг агенција. Централна банка је почела да ради на њему због добијања функције мегарегулатора.

Како претпостављају учесници на тржишту, санкције и престанак активности „велике тројке“ међународних агенција (Moody’s, Fitch, S&P) према неким руским емитентима актуелизовали су ту тему и планира се да закон ступи на снагу 1. јануара 2015. године.

Сада три највеће агенције за кредитни рејтинг у Русији имају само представништва и филијале, које се, као и основне структуре, прилагођавају потребама само америчких и европских регулатора.

Замјеник предсједника централне банке Русије Владимир Чистјухин објашњава да потреба формирања зависних предузећа, која ће се налазити у руском правном оквиру, потиче из потребе обављања надзора и контроле рејтинг агенција, без обзира на поријекло њиховог капитала.

У случају када регулатор има посла с филијалом стране компаније, надзор над њом је тешко спровести, додао је Чистјухин.

Након ступања на снагу закона, постоји ризик да се рејтинзи „велике тројке“ раздвоје. Могућа ситуација је да, како наводи Комерсант, на примјер амерички S&P да рејтинг неком руском емитенту а да руски S&P тај рејтинг не призна.